Primaria Capitalei va colabora cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti pentru administrarea comuna a Ariei Naturale Vacaresti
Primaria Capitalei va incheia un protocol de colaborare cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti pentru a participa impreuna la concursul organizat de Ministerul Mediului pentru administrarea Ariei Naturale Vacaresti si, daca vor castiga, sa administreze impreuna zona, potrivit unui proiect de hotarare adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Protocolul se va desfasura pe o perioada de 10 ani.
„Scopul protocolului il constituie sprijinirea Asociatiei Parcul Natural Vacaresti in elaborarea si depunerea aplicatiei pentru administrarea in comun a Parcului Natural Vacaresti”, se arata in proiectul de hotarare.
Pe 9 decembrie, ministerul Mediului a lansat apelul pentru atribuirea administrari Parcului Natural Vacaresti, cei interesati avand 30
„Este vorba despre o selectie foarte riguroasa, un concurs, cu o comisie de specialisti, o comisie din care vor face parte atat specialisti ai Ministerului Mediului, dar si reprezentanti ai societatii civile – ONG, si cei de la Academia Romana, care sunt forul stiintific superior al tarii, care avizeaza astfel de lucruri. Solicitantii trebuie sa depuna un proiect tehnic, un fel mini- plan de management, in care ei trebuie elaboreze viziunea pe care o au pentru aria respectiva, sa explice cum vor face zonarea, marcaje, panouri, bariere, zone de campare, amenajari. Toate aceste lucruri, cumva tehnice, care ne dau noua… comisiei care va face avizarea o imagine despre ce se doreste acolo. In plus, bineinteles, ca au resursele financiare sa faca acest lucru si capacitatea umana, deci resursele umane. Planul de actiune, in plus, trebuie sa contina masuri de conservare propuse pentru obiectivele care au stat la baza desemnarii acelei ariii naturale protejate, in masura stadiului actual de cunoastere, si cu specificarea clara a termenelor de realizare a acestora, a resurselor umane implicate si a celor financiare alocate. Multa lume m-a intrebat cand va fi Vacarestiul un parc asa cum ni-l dorim? Asta depinde de cei care il vor lua in administrare si de timpul pe care si-l propun nu numai sa elaboreze planul, dar sa si-l aplice. Ne dorim, astfel, sa raspunda apelul ui nostru cat mai multe institutii, autoritati publice locale, organizatii neguvernamentale si comunitare sau organizatii internationale, care se pot asocia pentru preluarea administrarii. Bineinteles, ne dorim sa avem un numar cat mai mare de dosare depuse, pentru ca atunci cand este competitie putem sa avem si garantia ca vor exista proiecte de calitate de zile la dispozitie pentru a depune dosarele”, a declarat Ministrul Mediului, CRistiana Pasca-Palmer, intr-o conferinta de presa, pe 9 decembrie 2016.
Delta Vacaresti a fost declarata, in luna mai, prin Hotarare de Guvern, parc natural si a fost instituit in aceasta zona regimul de arie naturala protejata.
„Parcul natural Vacaresti se intinde pe o suprafata de 186 de hectare si este un exemplu evident al capacitatii naturii de a-si recastiga drepturile chiar in mijlocul celei mai mari aglomerari urbane din Romania. In Europa, singura astfel de zona umeda urbana este Wetland Centre din Londra, dar care acopera o suprafata mult mai mica, de aproximativ 40 de hectare. In ultimii 22 de ani, in Acumularea Vacaresti s-a format un ecosistem acvatic cu intinderi de mlastini, ochiuri de apa, stufaris, perdele de trestie si stuf. Remarcabil este ca aici au fost identificate specii din mai multe grupe: mamifere, pasari, reptile si amfibieni, fauna piscicola – peste 90 de specii”, au declarat reprezentantii Ministerului Mediului dupa ce zona a capatat statutul de zona protejata.