Sari direct la conținut

Primaria Capitalei va plati 417 milioane lei in avans pentru achizitionarea gazelor naturale necesarii producerii energiei termice pentru aceasta iarna

HotNews.ro
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat miercuri ca a fost semnata o conventie intre RADET, ELCEN si Romgaz, privind justificarea avansurilor de plata agreata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru repartizarea a 417 milioane de lei, pentru achitarea gazelor pentru intreaga perioada de iarna. Conventia trebuie validata si de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, o decizie urmand sa fie luata luni.

„Ieri s-a semnat conventia dintre RADET, ELCEN si Romgaz, privind justificarea avansurilor de plata agreata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru repartizarea in avans a sumei de 417 milioane de lei, adica aproximativ 100 de milioane de euro, pentru achitarea in avans a gazelor pentru intreaga perioada de iarna. Aceste fonduri, aproape o suta de milioane de euro, vor fi folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru functionarea la parametri necesari a regiei de furnizare a agentului termic RADET. Ca urmare, am initiat un proiect de hotarare privind aprobarea acestei conventii semnate deja de RADET, ELCEN si Romgaz, un proiect de hotarare care se afla deja pe convocatorul care este anuntat al sedintei Consiliului General din data de 31 octombrie”, a precizat Gabriela Firea, miercuri, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

„Nu se pune problema falimentului RADET”, masura insolventei fiind „singura solutie viabila pentru continuarea activitatii regiei in folosul bucurestenilor”, a adaugat Firea, mentionand ca acest lucru a reiesit si din analiza facuta in ultima perioada.

Firea a punctat ca va fi asigurata furnizarea apei si a caldurii in perioada urmatoare, la parametrii necesari si a contrazis afirmatiile potrivit carora in aceasta iarna nu ar exista stocul de gaze suficient pentru caldura bucurestenilor.

Reprezentantul administratorului judiciar, Gheorghe Piperea a mentionat ca, potrivit legii, la finalul primelor 20 de zile de la deschiderea procedurii insolventei, administratorul judiciar trebuie sa elaboreze un raport in care „sa expliciteze creditorilor daca sunt sau nu motive ca acestia sa teama de trecerea la o procedura de faliment”.

„Din analiza facuta, nu exista temeri in ce priveste o eventuala intrare in faliment a regiei. Asta nu inseamna ca regia este intr-o situatie deja rezolvata, in 20 de zile. Este o chestiune de luni, poate chiar de ani de zile. Ne concentram in momentul de fata pe ceea ce inseamna activitatea curenta. (…) Pentru operatiunile curente, care inseamna atat aceasta conventie, pe care am semnat-o dupa negocieri care au durat aproximativ patru zile si care urmeaza sa fie aprobata de Primarie, dar si incasarile care se fac din activitatea curenta a regiei, incasari care in momentul de fata se orienteaza exclusiv catre cheltuielile curente ale acestei entitati. Creantele care sunt nascute inainte de deschiderea procedurii (…) urmand sa fie declarate de catre creditori si trecute intr-o lista a acestor creditori si urmand sa fie tratate printr-un plan de reorganizare pe care noi il estimam ca fezabil (…) dupa aproximativ 12-16 luni”, a explicat el, potrivit Agerpres.

Gheorghe Piperea a mai aratat ca se lucreaza la o noua organigrama a regiei, care „sa dea coerenta fluxului decizional in interiorul entitatii” si la modalitati de a eficientiza incasarile de facturi de la asociatiile de locatari.

„In prezent, ca efect imediat al deschiderii procedurii insolventei, toate popririle care erau efectuate de creditori, in principal Elcen, pe creantele de recuperat de la asoctiatiile de locatari, sunt ridicate, iar acestea platesc direct catre regie. De asemenea, sunt ridicate toate popririle si de pe conturile bancare, ceea ce inseamna ca aceste conturi sunt operate de administratia RADET, fara restrictiile existente inainte de deschiderea procedurii de insolventa”, a mai spus administratorul judiciar al RADET, potrivit unui comunicat de presa emis miercuri.

La randul sau, Sorin Chirita, administratorul special al RADET, a prezentat starea sistemului de termoficare. „Astfel, din cauza popririi conturilor, din planul de lucrari propuse a fi executate cu terti (28 de lucrari) in 2015 – 2016 nu a fost executata nici o lucrare si nu s-a putut asigura fluxul necesar de materiale si nu s-au facut probe de presiune pe reteaua primara. Tot din cauza lipsei materialelor (generate de lipsa fondurilor), planul de lucrari care trebuia executat cu angajatii regiei s-a realizat in proportie de aproximativ 50%, respectiv 56 de lucrari din 99 lucrari”, a declarat acesta.

Sorin Chirita a mai adaugat ca „un prim efect al declararii starii de insolventa, a fost deblocarea situatiilor contractuale cu furnizorii astfel incat sa fie asigurate conditiile pentru o interventie rapida in cazul avariilor accidentale”.

Administratorul special al RADET a precizat ca pentru sezonul rece, „la nivelul regiei, s-a constituit un dispecerat comun alaturi de reprezentantii ELCEN, iar personalul RADET este implicat in efectuarea ultimelor pregatiri si reparatii in vederea asigurarii confortului termic pe perioada iernii. O alta masura dispusa a avut in vedere asigurarea stocului de combustibil lichid usor si stocul de sare necesar pentru Casa Presei Libere si incepand cu data de 01.11.2016, in cadrul sectiilor de transport distributie si furnizare se va asigura permanenta (schimbul II) de catre ingineri, tehnicieni si maistri”.

De asemenea, Sorin Chirita a mai completat ca, in cadrul fiecarei sectii de transport distributie si furnizare, functioneaza deja dispecerate si echipe de interventie care asigura permanent preluarea si rezolvarea reclamatiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro