Primariile si Consiliile judetene au alocat peste 30 milioane de lei pentru biserici si culte religioase in 2014
De la inceputul anului pana in prezent, autoritatile locale au alocat peste 30 milioane de lei pentru biserici si culte religioase. Suma cea mai mare a fost alocata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, respectiv 21 milioane lei dintre care 6 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Asociatia Secular-Umanista din Romania sustine ca aceste fonduri ar fi putut fi mult mai bine folosite in domenii precum educatia, sanatatea sau protectia sociala.
Potrivit ASUR, aurtoritatile locale au alocat urmatoarele sume pentru biserici si culte religioase:
- Primaria Municipiului Bucuresti: 21.000.000 lei, dintre care 6.000.000 lei vor reveni Catedralei Mantuirii Neamului
- CJ Hunedoara: 4.200.000 lei, in crestere cu 22% fata de anul trecut
- CL Bacau: cca. 3.000.000 lei, din care 385.000 lei alocati Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului pentru tiparirea unui album cu bisericile din Bacau
- CJ Iasi: 2.000.000 lei
- CJ Timis: 960.000 lei, din care 100.000 lei vor fi directionati catre Catedrala Mantuirii Neamului
- CJ Mehedinti: 700.000 lei
- CJ Bistrita-Nasaud: 600.000 lei
Mentionam ca o parte dintre acesti bani sunt folositi pentru restaurarea/reabilitarea unor biserici monument istoric sau cu valoare arhitecturala.
„Membrii Consiliilor Locale sau ale Consiliilor Judetene par sa fi uitat ca trebuie sa lucreze in interesul cetatenilor. Altfel nu ne explicam situatia aceasta, in care s-a decis alocarea de importante fonduri catre culte, intr-o perioada in care scolile si spitalele sunt intr-o situatie catastrofala. Va dau un singur exemplu; nu se aloca bani pentru construirea unui nou spital la Timisoara, dar politicienii gasesc resurse pentru ridicarea de biserici! Spitalele nu au dotari, medicamentele abia se gasesc, iar medicii emigreaza in numar tot mai mare, din cauza salariilor mici si a conditiilor de munca foarte proaste. Pentru consilierii locali chiar e mai important sa multumeasca conducerea BOR si sa trimita bani la Bucuresti pentru ridicarea unei catedrale decat sa foloseasca banii la nivel local, pentru construirea unui spital de care sa beneficieze toti membrii comunitatii, pacienti si medici deopotriva?” a declarat Toma Patrascu, presedintele ASUR.
In plusi, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) denunta si lipsa de transparenta a autoritatilor locale in ceea ce priveste alocarea de fonduri cultelor religioase. Incepand de saptamana trecuta, la initiativa filialei din Timisoara a ASUR, cetatenii sunt incurajati sa solicite direct informatii autoritatilor locale cu privire la sursa fondurilor alocate cultelor religioase si a criteriilor de acordare, iar aceasta actiune se va extinde in intreaga tara in urmatoarele zile.
ASUR face un apel catre intreaga clasa politica de a stopa programele de finantare bugetara a cultelor religioase. Acestea pot si trebuie sa se autofinanteze din contributiile voluntare ale credinciosilor, printr-un mecanism similar celui german.
„Sa nu uitam: In Romania sunt 18.400 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor”, spun reprezentantii ASUR.