Sari direct la conținut

Prime Batteries Technology, companie care produce baterii litiu-ion la Cernica, are un nou acționar important și vrea să își crească semnificativ producția. Investiția este de ordinul sutelor de milioane de euro

HotNews.ro
Masina electrica la incarcat, Foto: K Chaichalor, Dreamstime.com
Masina electrica la incarcat, Foto: K Chaichalor, Dreamstime.com

Prime Batteries Technology, o companie fondată în 2016 care proiectează și produce baterii litiu-ion la Cernica, a anunțat că în acționariatul său intră o companie numită EIT InnoEnergy care o va ajuta să-și crească de patru ori capacitatea de producție între anii 2024 și 2026. Companiile nu au oferit date despre valoarea investiției, dar putem estima că este de ordinul sutelor de milioane de euro, dacă totul merge bine.

Vicențiu Ciobanu, CEO la Prime Batteries Technology, spune, într-un comunicat de presă, că obiectivul este creșterea capacității anuale de producție de la 2 GWh în 2024, la 8 GWh în 2026. Capacitatea este în prezent mult mai mică.

Noul acționar este EIT InnoEnergy, un fond de investiții care a fost creat acum un deceniu de Institutul European de Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology). În iunie 2022, EIT InnoEnergy semna un memorandum de înțelegere cu două ministere din România (economie și educație) pentru dezvoltarea sectorului bateriilor la noi și pentru crearea unei strategii în domeniu.

EIT InnoEnergy este investitor important în companii precum Northvolt care dezvoltă capacități de producție a bateriilor în Europa, un continent care este mult în urma Asiei la acest capitol.

Prime Batteries Technology a avut în 2021 o cifră de afaceri de 38,3 milioane lei și profit net de 5,7 milioane lei, iar numărul mediu de angajați a fost de 35, conform datelor de pe Ministerul Finanțelor. Cifra de afaceri fusese de sub 8 milioane lei în 2020, iar profitul net era de sub 500.000 lei.

Compania a fost fondată de Adrian Polec și Florentin Ciobanu și produce baterii și diverse sisteme de stocare pentru autoturisme, autobuze, utilaje portuare și ambarcațiuni. Grupul Metair, acționar majoritar la Rombat, are 10% din acțiuni.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro