Primele date oficiale despre registrul agresorilor sexuali din România: zeci de mii de nume pe listă. Ministrul Justiției: „Ei au acum o serie de restricții”
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a spus, pentru Agerpres, că în registrul agresorilor sexuali din România sunt înregistrate 65.000 de persoane. Ele nu se pot angaja în sistemul de învățământ, de exemplu, și trebuie să se prezinte periodic la poliție.
Registrul agresorilor sexuali a fost înființat în anul 2019 și au fost incluse toate acele persoane care au comis infracțiuni sexuale.
„Este foarte important faptul că îi avem înregistraţi, identificaţi, pentru că ei au acum o serie de restricţii. Tot ce înseamnă instituţie din sistem de învăţământ, sănătate, protecţie socială, orice entitate publică şi privată, a cărei activitate presupune contactul direct cu copiii, cu persoanele vârstnice, cu persoanele cu dizabilităţi, înainte de a încheia un raport de muncă cu cineva trebuie să ceară de la cei care administrează Registrul acest certificat de integritate comportamentală”, a declarat Alina Gorghiu.
Cei care sunt incluși în acest registru au o serie de obligații, printre care aceea de a se prezenta o dată la trei luni (cel mult) la poliție.
„Cei înregistraţi ca agresori sexuali au o serie de restricţii, precum prezentarea periodică la organele de poliţie nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informaţii referitoare la profesia, meseria sau activitatea pe care o desfăşoară, mijloacele de existenţă, anunţă poliţia în cazul intenţiei efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, sunt fotografiaţi anual etc”, a spus Gorghiu.
Aflată sâmbătă la Oradea, ministrul Justiției a vorbit și despre o serie de proiecte, printre care și înființarea registrului traficanților de droguri, mai precizează sursa citată anterior.