Primele detalii despre bugetul 2012: crestere economica de 2%, inghetarea pensiilor si salariilor in primele sase luni
Primele detalii despre bugetul pentru 2012 au aparut miercuri. Potrivit declaratiilor lui Varujan Pambuccian pentru Agerpres, liderii coalitiei de guvernare au discutat miercuri un proiect al bugetului de stat pe anul 2012 pornind de la o estimare de crestere economica de aproximativ 2% pe anul viitor, comunicata de Comisia Europeana. Surse din coalitie au declarat pentru Mediafax ca proiectul de buget ar include inghetarea pensiilor si salariilor din mediul bugetar cel putin in primele sase luni din 2012.
Surse apropiate procesului de negociere a bugetului au declarat pentru HotNews.ro ca deficitul bugetar asumat de Guvern va include si pierderile companiilor de stat si va fi fixat sub pragul de 3%. Sursele citate au mai spus ca e posibil ca 2012 sa aduca inchiderea unor companii de stat aflate pe pierdere sau privatizarea unor pachete majoritare la alte companii.
- Reamintim ca Legea pensiilor care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2011 arata ca „valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent„. In prezent, valoarea punctului de pensie este de 732.8 lei, valoare care nu a mai fost modificata din octombrie 2009.
Varujan Pambuccian: Estimarea Comisiei Europene privind cresterea in 2012 este de 2%
‘Deocamdata, avem o estimare a Comisiei Europene, care este de 2%, si avem si estimarea noastra care bate tot pe acolo. Dar sa vedem ce spune si FMI-ul’, a spus Pambuccian.
El a aratat ca bugetul pe anul 2012 va fi constituit pornind de la o tinta de deficit care va fi stabilita impreuna cu FMI si CE, precum si de la o prognoza de crestere economica facuta de Romania, impreuna cu cei doi creditori externi.
In context, el a subliniat ca o problema privind bugetul de anul viitor tine de decizia politica de a inchide anumite companii de stat care produc pierderi.
Sedinta Coalitiei, cu participarea lui Mugur Isarescu
La sedinta coalitiei a participat si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, precum si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care au dat liderilor politici un mesaj de precautie in abordarea bugetului pe anul viitor.
Reamintim ca in Romania se afla si delegatia FMI pentru a treia evaluarea a acordului de precautie.