Sari direct la conținut

Primul Consiliu European al anului. Tratatul fiscal pentru disciplinarea zonei euro a fost adoptat. Grecia scapa de tutela propusa de Germania

HotNews.ro

Liderii europeni s-au intilnit luni intr-un summit la Bruxelles pentru a conveni forma finala a Tratatului pentru stabilitate in UE, dar si pentru a gasi solutii pentru situatia teribila a Greciei. Pietele financiare au fost extrem de atente la discutiile de la Consiliul European informal.

  • Hotnews.ro a transmis LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei

22.43: 25 de state membre au adoptat tratatul ptivind disciplina financiara, anunta un oficial citat de AFP.

22.40: EUobserver citeaza surse europene care spun ca Polonia a acceptat un compromis. Acesta consta in a detalia circumstantele exacte in care tarile din afara zonei euro pot participa la Euro Summit.

22.21: Cehia refuza sa adere la tratatul de salvare a zonei euro, spune premierul suedez, citat de AFP. „Toate statele membre si-au exprimat intentia de a adera la tratatul bugetar, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe”, a spus Fredrik Reinfelt.

21.44: A fost publicata declaratia privind cresterea economica si crearea de locuri de munca.

21.40: Liderii europeni discuta tratatul fiscal, intr-o reuniune care, potrivit agendei, trebuia sa se incheie la ora 20.00.

19.01: Bursele europene au inchis in scadere luni, pe fondul temerilor privind o eventuala intrare in incapacitate de plata a Greciei: Bursa din Frankfurt a coborat cu 1,04%, Bursa din Londra a pierdut 1,09%, iar Bursa din Paris s-a depreciat cu 1,60%.

17.54: Guvernul francez a revizuit in scadere estimarile cu privire la cresterea economica din acest an, de la 1% la 0,5%.

17.44: Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a declarat intr-o conferinta de presa ca vrea ca PE sa fie reprezentat in intalnirile liderilor zonei euro, potrivit tratatului de salvare a zonei euro discutat in acest moment de sefii de stat si de guvern din UE. Documentul, in a cincea sa forma, prezentata de The Telegraph, arata ca presedintele PE „poate fi invitat” pentru a-si exprima opinia si ca presedintele Euro Summit-ului ii va prezenta un raport dupa fiecare intalnire.

„Nu acceptam sa fim exclusi din discutii, iar cei obligati sa adopte moneda euro – mai putin Marii Britanii si Danemarcei – trebuie sa poata participa si ei la discutii”, a spus Schulz. Este situatia Poloniei, dar si a Romaniei, al carei premier, Donald Tusk, a amenintat ca tara sa nu va ratifica tratatul daca liderii tarilor care adera, dar sunt in afara zonei euro, nu vor putea participa la luarea deciziilor.

Acelasi proiect prezentat de publicatia britanica arata, in art. 12, alin. 5, ca presedintele Euro Summit-ului va informa partile contractante ale caror moneda nu este euro si celelalte statele membre ale UE asupra pregatirilor si deciziilor luate in fiecare intalnire a Euro Summit.

16.21: Imaginile transmise live pe site-ul Consiliului, inaintea inceperii lucrarilor reuniunii, il arata pe presedintele Traian Basescu avand o conversatie cu premierul olandez Mark Rutte.

14.29: In conferinta de presa comuna cu seful NATO, Traian Basescu a spus ca „avem nevoie de un parteneriat cu Rusia bazat pe incredere si pe respectarea angajamentelor anterioare”.

14.08: Participarea sectorului public la reducerea datoriei Greciei, care in prezent se afla in negocieri cu creditorii privati, nu este un subiect de discutie in acest moment, a declarat un purtator de cuvant la Ministerului german de Finante.

12.56: Rezultate bune ale emisiunii de bonduri italiene: dobinda la bondurile pe 10 ani a scazut la 6.08%, cel mai mic nivel din octombrie 2011.

12.51: Presedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul italian Mario Monti si cancelarul german Angela Merkel se intilnesc la Bruxelles inaintea Consiliului European, transmite The Telegraph.

12.31: Irlanda ar putea renunta la euro daca populatia va vota impotriva noului tratat fiscal intr-un referendum, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Lucinda Creighton, citata de Reuters. Reamintim ca irlandezii au respins deja de ori prin referendum diverse schimbari ale tratatelor europene

12.26: Bruxelles-ul e aproape paralizat de greva sindicalistilor care protesteaza impotriva masurilor de austeritate. Traficul aerian si transportul public sunt complet oprite. Nu circula niciun autobuz sau metrou. De asemenea, distributia alimentelor este perturbata. Liderii UE aterizeaza pe aeroportul militar din Bruxelles

12.20: Actiunile au scazut in sedintele de luni dimineata ale principalelor burse europene

12.18: Costurile cu care Portugalia se imprumuta au atins un record in aceasta dimineata, pe fondul temerilor ca tara ar putea avea nevoie de un al doilea bailout, scrie The Guardian. Dobinda la care Portugalia se imprumuta pe zece ani e aproape de 16% – de doua ori mai mult decit nivelul considerat sustenabil

12.13:Declaratie extrem de pesimista a premierului grec, Lucas Papademos: Grecia se confrunta cu „spectrul falimentului si cu toate consecintele cumplite care rezulta de aici”. Lucas Papademos a aratat ca daca creditorii internationali ai tarii nu ajung la un acord asupra unui nou plan de salvare, Grecia va fi in imposibilitatea de a-si plati datoriile si va fi fortata sa iasa din zona euro. Philipp Rosler, ministrul german al Economiei, a insistat ca un control extern asupra politicilor Greciei ar trebui luat in considerare

12.10: Programul orientativ al zilei (ora Romaniei):

15.00 – Sosirea delegatiilor nationale

16.00 – O discutie cu noul presedinte al Parlamentului European

16.15 – Fotografia de familie

16.30 – Discutiile propriu-zise in Consiliul European

Aprox. 20.00 – Conferinta de presa a presedintelui Consiliului European si a presedintelui Comisiei Europene, urmata de conferinte de presa ale delegatiilor nationale

Agenda Consiliului European:

– Tratatul international pentru disciplina fiscala. Unul din punctele cheie ale Consiliului informal de maine de la Bruxelles este acordul politic pe textul tratatului fiscal al UE care va impune limite stricte privind indicatorii macroeconomici privind deficitul (deficitul structural anual nu depaseste 0,5% din PIB-ul nominal) si/sau datoria publica (care trebuie sa fie sub 60%).

– Strategia pentru crestere economica si locuri de munca. Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy le va cere liderilor UE sa se concentreze pe masurile pentru rata mare a somajului in UE, in special in randul tinerilor, pe cele care vizeaza piata unica si intreprinderile mici si mijlocii.

– Mecanismul European de Stabilitate, noul vehicul european de ajutorare a statelor aflate in dificultate

– Grecia. Premierul Lucas Papademos a avertizat ca tara sa e pe marginea prapastiei.

Context:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro