Primul Tribunal din Romania care isi publica integral on-line sentintele judecatoresti
Peste 12.000 de sentinte si decizii pronuntate de Tribunalul Vrancea intre 2006 si 2008 sunt disponibile integral pe un site: www.jurisprudenta.org Presedintele Tribunalului, Adrian Neacsu, sustine ca este o premiera in Romania si ca doar cateva instante, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, publica sentinte dar in mod selectiv, pentru a asigura acces la jurisprudenta. Publicarea integrala a sentintelor, sustine Neacsu, este utila in primul rand avocatilor, care pot afla usor cum sunt judecate anumite cauze, dar si judecatorilor, care au nevoie de instrumente puternice si eficiente de documentare, mai ales in vederea unificarii practicii judiciare.
Presedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Neacsu, sustine ca a realizat din resure proprii soft-ul care publica automat sentintele pe internet si anonimizeaza datele personale. Numele partilor, adresele si datele lor de identificare precum si numele judecatorilor sunt sterse, in cazul primilor aplicandu-se legea privind protectia datelor personale.
“Pana acum, ministerul explica faptul ca nu poate transparentiza activitatea instantelor deoarece nu gaseste o solutie tehnica in realizarea unui soft care sa anonimizeze automat datele personale. Aceasta problema este acum depasita. Softul l-a creat informaticianul sef de la Tribunalul Vrancea, Liviu Mircea. N-a costat nimic, decat munca suplimentara, mult talent si determinare. De acum tine de minister si CSM ca sistemul sa fie extins la toate instantele din tara”, a declarat judecatorul Adrian Neacsu pentru Hotnews.ro.
Neacsu: Romania se afla in preistoria bazelor de date publice
El sustine ca publicarea sentintelor ii obliga pe judecatori la mai multa responsabilitate, avand in vedere faptul ca sentintele pronuntate pot fi accesate de oricine, dar ca principalul beneficiar este chiar sistemul judiciar, care are la dispozitie un instrument de documentare si de eficientizare a eforturilor de unificare a aplicarii legii la nivel national.
Din 2006, toate instantele din Romania sunt obligate sa-si redacteze si sa-si motiveze sentintele la calculator in asa numitul sistem ECRIS. Altfel spus, sentintele sunt disponibile intr-o forma electronica de doi ani, dar putine instante decid sa le publice chiar si in mod selectiv. Singura forma de publicare a lor este cea din revistele de specialitate, comercializate pe sume importante atat avocatilor cat si chiar instantelor care le-au pronuntat. Unele instante, de exemplu Curtea de Apel Bucuresti, nu pastreaza nici macar in sistemul intern toate sentintele pe motiv ca soft-ul n-ar permite acest lucru.
“Sentintele judecatoresti sunt prin excelenta publice. Modalitatea de publicare a lor trebuie sa evolueze odata cu tehnica si progresul societatii. Pe vremuri publicitatea se facea din gura in gura, apoi prin revistele de specialitate, acum se poate face intr-o modalitate mult mai eficienta si cuprinzatoare. Potrivit standardului european, publicarea este regula, nepublicarea este exceptia. Pana si Republica Moldova a dat recent o lege ca totul sa fie publicat pe net, ungurii publica tot, bulgarii la fel. Cat priveste tarile cu traditie in transparenta sistemului juridic, nivelul la care au ajuns este impresionant, noi aflandu-ne comparativ in preistoria constituirii unor baze de date publice de jurisprudenta”, sustine presedintele Tribunalului Vrancea. In Romania se pronunta, in medie, 1,5 milioane de sentine pe an.