Sari direct la conținut

Prioritatile Ministerului Energiei pe 2016: Finalizarea strategiei energetice pana in septembrie 2016, pregatirea unor privatizari si asumarea unui rol activ in companiile la care detine participatii minoritare

HotNews.ro
Planurile Ministerului Energiei, Foto: Hotnews
Planurile Ministerului Energiei, Foto: Hotnews

Ministerul Energiei si-a propus ca pana in septembrie 2016 sa finalizeze strategia energetica si sa initieze o adoptare a acesteia prin consens politic. Tot pana atunci vrea sa elaboreze o politica publica energetica si sa inceapa un dialog cu mediul de afaceri pe aceasta tema. Ministerul si-a mai propus pregatirea Complexului Energetic Oltenia si companiei Hidroelectrica pentru privatizare. O alta intentie este asumarea unui rol activ al statului in companiile in care detine participatii minoritare, in vederea valorificarii optime a interesului sau ca actionar. Toate acestea sunt cuprinse intr-o lista de prioritati publicate pe site-ul Guvernului.

Ministerul mai intentioneaza ca pana in martie sa faca o analiza diagnostic a sistemului energetic pe partea de productie, transport, distributie si furnizare.

Pana in iulie-august vor fi analizate stadiile si perspectivele de realizare a unor proiecte mai vechi: Tarnita-Lapustesti, Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, cablul submarin Romania-Turcia si constructie unui grup nou la Rovinari.

Ministerul Energiei se gandeste si la elaborarea pana in august a unui act normativ privind stimularea tranzactiilor cu gaze naturale in mod centralizat si transparent.

O alta prioritate a Ministerului Energeiei este profesionalizarea si depolitizarea managementului companiilor de stat din energie pana in septembrie. In acest sens, pana in august, va fi facuta o evaluare a performantei companiilor la care statul este actionar. Tot pana atunci vor fi stabilite standardele de integritate.

Pana in februarie, ministerul vrea sa lanseze finantarea proiectelor cuprinse in Planul National de Investitii.

O alta prioritate este definirea conceptului de consumator vulnerabil in contextul Uniunii Europene. Legea energiei si gazelor naturale va fi modificata in vederea definirii consumatorului protejat.

Vezi documentele atasate

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro