Sari direct la conținut

Proaspăt ieșiți din liceu, tinerii ruși intră în armată și sunt trimiși în prima linie a frontului din Ucraina. Mulți mor la prima misiune, spre furia mamelor. „Voi crește, voi fi înțelept, voi deveni bărbat”

HotNews.ro
Proaspăt ieșiți din liceu, tinerii ruși intră în armată și sunt trimiși în prima linie a frontului din Ucraina. Mulți mor la prima misiune, spre furia mamelor. „Voi crește, voi fi înțelept, voi deveni bărbat”
Război în Ucraina/Foto: Profimedia

Numărul adolescenților care termină liceul, se alătură armatei ruse și apoi mor pe câmpul de luptă este tot mai mare, scrie publicația independentă Meduza, care citează site-ul Holod. Potrivit acestuia, cel puțin 13 ruși în vârstă de 18 ani au murit între 15 iunie și 15 august 2024. Jurnaliștii de aici au stat de vorbă cu familiile unora dintre ei.

„În ultimii doi ani și jumătate, copiii ruși au fost expuși în mod constant narațiunilor propagandistice despre invazia pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin, atât în ​​școală, cât și prin mass-media. Acum, o generație modelată de război termină liceul și se îndreaptă direct în primele linii. Mulți tineri, de abia 18 ani, semnează contracte cu armata și sunt trimiși la luptă după doar două săptămâni de antrenament. Numai în ultimele două luni, cel puțin 13 dintre acești tineri soldați au murit în luptă, mulți în prima lor misiune”, scrie publicația independentă rusească Meduza.

Site-ul citează un articol apărut pe platforma Holod. 

Georgy Nadeyin din Perm avea doar opt ani când tatăl său vitreg a mers pentru prima dată să lupte în Donbas cu Grupul Wagner în 2014. După ce a luptat în Ucraina, tatăl său vitreg a fost trimis în Siria și apoi în Africa. La împlinirea a 16 ani a lui Georgy, Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei și, din nou, tatăl său vitreg a plecat la război. După moartea lui Yevgeny Prigojiin și desființarea Grupului Wagner, tatăl său vitreg s-a alăturat batalionului Akhmat din Cecenia.

Georgy și-a sărbătorit 18 ani de naștere în februarie 2024. Mai puțin de o lună mai târziu, și-a sunat mama și i-a spus că a semnat un contract militar. „Toți băieții pleacă”, a spus el. „Ce, sunt singurul care nu este făcut pentru asta? Voi crește, voi fi înțelept, voi deveni bărbat”, povestește mama lui Anastasia pentru site-ul Holod.

În calitate de cadet la campusul din Perm al Universității de Stat de Transport pe apă din Volga, Georgy a avut o amânare de la serviciul militar obligatoriu. Potrivit mamei sale, părinții l-au susținut și nu avea nevoie de bani. „Avea haine, un telefon bun – totul”, spune ea. Decizia lui de a semna contractul a fost un șoc pentru ea. Ea nu știe ce l-a influențat, dar îl învinovățește pe prietenul său Kostya, care s-a înscris cu el. „L-a îndemnat pe Georgy”, spune ea. „S-au încurajat unul pe altul și au plecat.”

Pe 12 iunie 2024, în timpul unui alt asalt rusesc lângă Avdiivka, Georgy a fost trimis în prima sa misiune de luptă. Patru zile mai târziu, pe 16 iunie, a fost ucis. Corpul său nu a fost încă returnat mamei sale. Ea încă speră că el este în viață.

40 de tineri de 18 sau 19 ani morți

În primăvara lui 2023, când războiul a intrat în al doilea an, Vladimir Putin a dat undă verde ca rușii să fie trimiși pe front imediat după liceu. Înainte, doar cei care făcuseră cel puțin trei luni de serviciu militar obligatoriu sau aveau pregătire profesională sau studii superioare erau eligibili să semneze un contract cu armata. Cu toate acestea, în aprilie 2023, Duma de Stat a adoptat în liniște amendamente care elimină aceste restricții, permițând semnarea contractelor fără servicii obligatorii sau studii ulterioare. Până la sfârșitul lunii iunie 2024, potrivit BBC News Russian, cel puțin 40 de ruși născuți în 2005 sau 2006 au murit în războiul din Ucraina.

În ultimele luni, pierderile în rândul tinerilor soldați contractați au crescut. Conform calculelor publicației Holod, cel puțin 13 ruși în vârstă de 18 ani au murit între 15 iunie și 15 august 2024. Când a început războiul pe scară largă, acești tineri aveau doar 15 sau 16 ani. Acum, unii dintre ei, precum Georgy, merg pe urmele taților lor. 

Dar Anastasia nu crede că fiul ei a intrat în război din cauza exemplului tatălui său vitreg. „Dimpotrivă, tatăl său vitreg a încercat să-l protejeze”, spune ea, care continuă pe un ton furios: „De ce ar ordona un comandant unui tânăr de 18 ani să meargă ca soldat de asalt? La 18 ani, poți să stai în spate!”

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro