Sari direct la conținut

Problema Schengen, subiectul – surpriza de pe agenda Consiliului European dupa ce Romania si-a incordat muschii in fata Serbiei. Laszlo Borbely: "Cateodata e bine sa mai arati si pisica altora, ca sa inteleaga ca Romania e a saptea tara din UE"

Extinderea Schengen a fost trecuta pe agenda summit-ului sefilor de stat si guvern din UE din 1-2 martie, dupa cum arata scrisoarea presedintelui Consiliului European data publicitatii miercuri la Bruxelles. Subiectul, care inseamna de fapt opozitia unica a Olandei fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, a fost introdus surprinzator pe agenda unui Consiliu care avea ca scop principal semnarea Tratatului fiscal. Aparitia subiectului Schengen pe agenda Consiliului European vine la doar o zi dupa ce Romania a tinut in sah Serbia la negocierile pentru acordarea statutului de tara candidata la UE. Singurul oficial roman care a facut o legatura intre subiectele Serbia si Schengen a fost ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Intrebat de jurnalisti despre faptul ca in invitatia presedintelui Van Rompuy adresata sefilor de stat si de guverne pentru summitul care incepe miine la Bruxelles a aparut si chestiunea Schengen dupa presiunile puse de Romania pe Serbia, unul din purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene a spus: „Ce asteptam este o discutie pe aceasta tema” (Olivier Bailly, purtator de cuvant al Comisiei Europene).

Laszlo Borbely, despre blocarea Serbiei de catre Romania: E o pozitie tactica referitor la Schengen

Ministrul UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti seara la TVR Info ca pozitia adoptata de Romania in ceea ce priveste minoritatile din Serbia ar putea avea legatura cu aderarea tarii noastre la spatiul Schengen: „Eu cred ca e si o pozitie tactica referitor la Schengen, nu numai ca acum ne-am trezit ca avem grija de valahii din Serbia, dar e bine oricum… cateodata e bine sa mai arati si pisica altora, ca sa inteleaga ca Romania e a saptea tara din UE, e o tara mare si trebuie sa se comporte ca atare, chiar daca din punct de vedere economic mai avem probleme”.

Reactia lui Borbely a venit dupa ce Romania a blocat marti obtinerea statutului de candidat la aderarea europeana pentru Serbia, cei 27 de ministri de externe multumindu-se, in cele din urma, sa „recomande” acordarea acestui statut in cadrul Summitului UE din 1-2 martie.

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a precizat marti seara ca Serbia trebuie sa semneze pana joi, cand va incepe summitul UE, un protocol bilateral cu Romania legat de drepturile minoritatilor.

Ce s-a mai intimplat cu subiectul Schengen

Sefii de stat si de guverne au discutat ultima data de chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen la summitul sefilor de stat si Guvern din 8-9 decembrie, inistand ca este nevoie de o decizie. La acel moment a existat precizarea ca „se va reveni” la acest subiect daca evolutiile ulterioare o impun. De atunci, Romania si Bulgaria au primit un nou raport interimar de evaluare privind progresele pe justitie, o conditie impusa de Olanda pentru a debloca negocierile.

„Reamintind discutiile sale din iunie – octombrie 2011, Consiliul European ia act de faptul ca au fost indeplinite toate conditiile juridice pentru luarea deciziei privind aderarea Bulgariei si a Romaniei la spatiul Schengen. Consiliul European solicita Consiliului sa adopte aceasta decizie cat mai curand posibil. In cazul in care acest lucru va fi necesar, Consiliul European va reveni asupra acestei chestiuni in cadrul reuniunii sale din martie 2012”, se arata in concluziile Consiliului din 8-9 decembrie 2011.

Romania si extinderea Schengen

Intrarea Romaniei in zona Schengen este un obiectiv major de politica externa pentru Romania, obiectiv ratat in 2011 dupa ce Olanda – sub presiunea unui partid extremist anti-european aflat la guvernare – a decis sa se opuna. Guvernul Olandei leaga aderarea la Schengen de lupta anticoruptie, iar autoritatile de la Bucuresti au denuntat aceasta pozitie drept incorecta, sustinand ca Romania a indeplinit toate criteriile pentru aderarea la zona Schengen.

Romania a blocat marti, la Consiliul Afaceri Generale, acordarea pentru Serbia a statutului de stat candidat la aderarea la UE. Oficial, ministrul de Externe Cristian Diaconescu a spus ca Romania cere Serbiei garantii pentru minoritatea vlaha.

Neoficial, inca de marti s-a vorbit la Bruxelles despre un joc al Romaniei cu miza Schengen: Bucurestiul va debloca procesul de aderare a Serbiei la UE – aderare dorita inclusiv de Olanda – daca Olanda va debloca procesul de intrare a Romaniei in Schengen.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro