Producatorii de energie regenerabila cer Guvernului sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi
„Investitorii din energia regenerabila care au contribuit cu 7 miliarde de euro in economia Romaniei au fost inselati! Nu lasati energia regenerabila sa intre in colaps”, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa primului-ministru, ministrului energiei si sefului ANRE de catre patru organizatii patronale din domeniul energiei regenerabile. Acesta spun ca reducerea cotei obligatorii de energie pentru al treilea an consecutiv a adus producatorii in pragul falimentului. De aceea, solicita cresterea cotei de energie regenerabila si sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi, incepand cu 1 septembrie 2015.
„Totodata propunem sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma sa beneficieze de certificate verzi, incepand cu data de 01.09.2015, cu exceptia proiectelor pentru care au fost obtinute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt in faze avansate de finalizare a investitiilor si a celor licentiate, pentru a permite autoritatilor si industriei regenerabile sa identifice acele masuri necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi care, in acest moment, este nefunctional”, precizeaza cele patru asociatii.
„Intr-un demers de forta majora, in data de 15 Iulie 2015, RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE si-au unit fortele din nou pentru a aduce in fata autoritatilor o scrisoare oficiala ce cuprinde o serie de argumente si solicitari care, daca sunt adoptate urgent, pot salva o intreaga industrie de la un colaps iminent”, mai arata asociatiile.
In scrisoare se solicita interventia imediata a Guvernului Romaniei in stabilirea cotei de certificate verzi pentru anul 2016 si echilibrarea raportului dintre cererea si oferta de certificate verzi si, in plus, sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma sa beneficieze de certificate verzi, incepand cu data de 01.09.2015.
„Este important de remarcat faptul ca in incercarea de a proteja in mod legitim consumatorul final, autoritatile romane ezita sa faca ceea ce toate celelalte Guverne au facut in situatii similare, respectiv sa suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte pana la identificarea unor solutii de finantare viabile. In sens contrar, autoritatile imping cu buna stiinta investitorii existenti dar si pe cei noi din industria surselor de energie regenerabila spre faliment, generand un fenomen cu efect de bumerang ce va avea in final un impact negativ asupra cetatenilor. Rezultatul va fi cresterea iminenta a pretului energiei care a scazut semnificativ datorita aportului energiei regenerabile”, mai precizeaza asociatiile din domeniul energiei regenerabile.
Scrisoarea a fost transmisa de asociatiile RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE catre premierul Victor Ponta, ministrul energiei Andrei Gerea si presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei Niculae Havrilet.
- Vezi scrisoarea atasata
Organizatiile din domeniul energiei regenerabile au mai atras atentia asupra acestor probleme si pe 1 iulie. Atunci supneau ca mentinerea cotei la un nivel foarte mic pentru al treilea an la rand este lovitura de gratie pentru o mare parte dintre producatorii de energie din surse regenerabile, care in ultimele luni au fost pusi in fata unei situatii fara precedent: pe Piata Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzactionat niciun certificat verde la ultimele doua sesiuni de tranzactionare. Cele cinci asociatii sustin impreuna ca principala cauza a acestei situatii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi.
„Situatia este alarmanta. Reducerea cotei in 2014 si in 2015 si mentinerea acesteia in continuare la un nivel scazut de 12,15% fata de 17% cat era stabilit in Legea 220, genereaza un excedent urias de certificate verzi care devin azi doar hartii fara valoare. Aceasta decizie, cuplata cu valabilitatea certficatelor verzi de 12 luni si impozitarea certificatelor verzi la momentul acordarii si nu la momentul efectiv al vanzarii inseamna faliment iminent pentru marea parte dintre producatorii mici si medii. PATRES a tras semnale de alarma referitor la lipsa tranzactiilor cu certificate verzi pe PCV, situatie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii in domeniul regenerabilelor”, a declarat Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania -PATRES.
„Decizia ANRE de a ignora semnalele transmise de catre piata si de a mentine un nivel al cotei mult sub necesitatile economice ale producatorilor de energie regenerabila creeaza un precedent periculos al carui efect sunt convinsa ca nu a fost evaluat corespunzator”, a afirmat, la randul sau, Catalina Dragomir, Presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
„Pentru producatorii de energie electrica in microhidrocentrale ce beneficiaza de programul de sustinere cu certificate verzi, reducerea cotei obligatorii de energie regenerabila de catre ANRE ar echivala cu o noua lovitura data unei industrii oricum muribunde, avand in vedere ca aceasta se adauga altor lovituri sub centura date de autoritati in ultimii doi ani. Printre acestea nu putem sa nu amintim: taxa pe stalp aplicata fara norme de aplicare, chiriiile pe albie in extravilan la nivel de centrul Bucurestiului, taxa exorbitanta pe o apa care nu este consumata, ci doar utilizata, prin turbinare, aceasta nefiind afectata cu nimic”, a afirmat Bogdan Popa, Presedinte Asociatia Romana pentru Microhidroenergie (ARmHE): .
„Consideram ca pentru a-si atinge obiectivele, recent aprobata lege 122/2015 si pentru a putea rebalansa cu adevarat sectorul energiei regenerabile din Romania este imperios necesar majorarea cotei anuale obligatorii, pentru a putea mentine o piata predictibila, stabila si functionala. Doar prin majorarea acestei cote va exista o reechilibare a pietei de energie si se va evita adancirea pierderilor suferite de producatorii de energie regenerabila, in special mici producatori”, a spus Ciprian Glodeanu, Presedinte Asociatia Romana a Industriei Fotovoltaice (RPIA).