Producătorii de medicamente: Încă 2.300 de medicamente vor disparea de pe piață, după ce alte 2.000 au dispărut în ultimii doi ani
Asociatia Producătorilor de Medicamente Generice atrage atenția că alte 2.300 de medicamente ieftine, majoritatea produse în România, riscă să dispară de pe piață „în perioada imediat următoare”, după ce 2.000 de medicamente au fost retrase de producători în ultimii doi ani. Producătorii fac apel la Ministerul Sănătății și la Ministerul Finanțelor să promoveze, în paralel cu creșterea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate corelată cu inflația, și introducerea calcului diferențiat al taxei clawback ȋn functie de prețul de referință.
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice arată că „salută eforturile Ministerelor Sănătății și Finantelor Publice de identificare a unor soluții care să ducă la asigurarea accesului la medicamente pentru toți românii, însă atrage atenția că ajustarea bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu inflația nu este nici pe departe suficientă pentru a preveni dispariția de pe piață a medicamentelor ieftine, cele utilizate de peste 8,5 milioane de pacienți și, în marea lor majoritate, fabricate ȋn România”.
„APMGR face un apel către conducerile celor două ministere de a promova ȋn cadrul Guvernului, ȋn regim de urgență, concomitent cu mărirea bugetului, soluția introducerii metodei de calcul diferențiat al taxei clawback ȋn funcție de prețul de referință generic, o soluție cu impact aproape nul asupra bugetului de stat”, arată reprezentanții producătorilor de medicamente.
Producătorii de medicamente generice susțin că, din cauza faptului că taxa clawback nu se calculează la prețul de producător, ci la prețul de vânzare cu amănuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este cu mult mai mare. Ȋn acest moment, taxa clawback reprezintă 34% din prețul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, ȋn comparație cu cca. 24% pentru medicamentele care costă peste 3.000 lei.
„Nu vorbim despre o măsură injustă pentru producătorii de medicamente inovative scumpe, care ar trebui să plătească o taxă marginal mai ridicată, ci de ȋnlăturarea inechității existente ȋn prezent, prin care medicamentele ieftine sunt taxate mai mult decât cele scumpe”, afirmă Adrian Grecu, președintele APMGR.