Producția de energie solară se va tripla în cinci ani / Peste 90% din panourile fotovoltaice vin din China, ceea ce este riscant, avertizează IEA
Producția de energie din surse regenerabile va cunoaște un boom în următorii cinci ani la nivel mondial, în special cea solară, care se va tripla. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) avertizează însă că dependența de China, care livrează peste 90% din panourile solare, ar putea fi riscantă și este nevoie urgentă de noi fabrici de producție în alte zone ale lumii. În plus, guvernele ar trebui să ducă o politică de încurajare a investițiilor în rețele și în capacități de stocare.
Energia din resurse regenerabile va cunoaște un boom în următorii ani, iar în 2025 va surclasa cărbunele și va fi prima în topul surselor de producție la nivel mondial, arată un raport al AIE.
Iată câteva pietre de hotar pe care le va atinge energia regenerabilă:
- În 2024 – energia eoliană și solară la un loc vor depăși energia hidro
- În 2025 – energia regenerabilă o va depăși pe cea produsă din cărbune și va deveni principala sursă de generare la nivel mondial
- În 2025 – energia eoliană o va depăși pe cea nucleară
- În 2026 – energia solară o va depăși pe cea nucleară
- În 2028 – energia solară o va depăși pe cea eoliană
În Uniunea Europeană, energia produsă de panourile fotovoltaice instalate pe acoperișuri o va depăși în cinci ani pe cea din centralele mari, întrucât atât populația, cât și consumatorii industriali vor să își reducă factura la curent, pe fondul prețurilor în creștere.
Vestea bună este că prețul panourilor fotovoltaice a scăzut cu aproape 50% pe parcursul anului trecut, pe măsură de capacitatea de producție a panourilor a crescut de trei ori față de nivelul din 2021.
Marea provocare: dependența de China
Vestea proastă este că aproape toate panourile vin și vor veni în continuare dintr-o singură țară, respectiv China. În prezent, ponderea este de 97% și se va menține la 80-95% în viitor. Aceasta deși în Statele Uite și în India s-au dat subvenții consistente pentru construcția fabricilor de panouri.
„Rolul Chinei în energia solară și în energia regenerabilă, în general, este foarte important. În primul rând, China este o țară cu emisii mari și este important că se instalează panouri fotovoltaice pe acoperișuri”, a afirmat Fatih Birol, directorul executiv al IEA, într-o conferință de presă.
„În al doilea rând, faptul că produce o cantitate mare de tehnologie de energie regenerabilă înseamnă reducerea costurilor pentru întreaga planetă.
Pe de altă parte, din rațiuni de securitate, este nevoie de diversificare. Acesta este cuvântul corect: diversificare. Dependența de o tehnologie, de o singură țară și de o singură rută ar putea fi riscantă”, a completat Birol.
Așadar, este nevoie de a construi mai multe fabrici în Europa și SUA. Panourile produse aici, chiar dacă vor fi mai scumpe decât cele din China, vor îmbunătăți siguranța în aprovizionare.
Previziunile pentru producția de energie eoliană nu sunt atât de optimiste cum sunt cele pentru energia solară.
Această industrie se confruntă cu întreruperi în lanțurile de aprovizionare a turbinelor, în special în Europa și America de Nord, precum și cu costuri în plus. Multe dintre proiectele eoliene offshore sunt în întârziere.
Este nevoie de investiții în rețele și capacități de stocare
Întărirea rețelelor este o altă mare provocare, spune, la rândul său, Heymi Bahar, senior analist la IEA.
„Deja există cozi uriașe pentru racordarea la rețea. Sunt capacități de trei ori mai mari decât cele care s-au racordat pe parcursul anului trecut care stau la coadă. Astfel că țările trebuie să investească în întărirea rețelelor și să construiască noi rețele”, potrivit lui Bahar.
El a susținut că guvernele ar trebui să ducă o politică de încurajare a investițiilor în rețele și în capacități de stocare.
Sursa foto: Dreamstime