Sari direct la conținut

Productia de petrol in Rusia a atins un maxim

HotNews.ro

Rusia nu va mai extrage niciodata atata titei cat a realizat in 2007, de aproape 10 milioane barili pe zi, este prognoza vicepresedintelui companiei Lukoil, Leonid Fedun. Intr-un interviu acordat presei occidentale, acesta a estimat ca sectorul petrolier poate impartasi soarta companiilor din Mexic si Norvegia, care afiseaza deja o cadere a cotelor de productie.

Expertii sunt totusi de parere ca, pe fondul preturilor ridicate la titei, exista sansa de a redresa situatia. Pentru asta Rusia va trebui insa sa adopte o noua politica fata de producatorii ei de petrol.

„Rusia poate mentine un volum de productie de 8,5 – 9 milioane barili pe zi, timp de 20 de ani, doar in conditiile in care companiile petroliere vor investi miliarde de dolari in lucrari de prospectare si de exploatare a noilor zacaminte. Pentru a compensa reducerea productiei in Siberia de nord, trebuie bagati bani in operatiuni de depistare de noi rezerve de hidrocarburi in Siberia orientala, Marea Caspica si Arctica”, a spus Fedun.

Previziunile lui, scrie RBK-Daily difera de calculele anterioare ale expertilor Agentiei Internationale pentru Energie, care se asteapta ca Rusia sa atinga punctul de varf al productiei sale de petrol in 2012, cu 10,5 milioane barili pe zi, de la 9,95 milioane anul trecut.

Expertul Natalia Milciakova, de la firma de consultanta Otkratie, este de parere ca, in cursul acstui an, ritmul de crestere va ramane stabil la nivelul a 1-2%. In schimb, prognoza analistului Aleksei Kokin, de la firma Metropol, sustine ca Rusia va intra intr-o perioada de diminuare lenta a productiei de petrol. In urmatorii 10 ani, nivelul nu trebuie sa depaseasca 10%, in timp ce exporturile ar putea avea de suferit considerabil mai mult.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro