Sari direct la conținut

Profanarea Coranului: demonstrații în Irak, Iran și Liban

HotNews.ro
Exemplare ale Coranului, Foto: Turgay Koca / Alamy / Profimedia Images
Exemplare ale Coranului, Foto: Turgay Koca / Alamy / Profimedia Images

Mii de manifestanți au ieșit vineri în stradă în Irak, Iran și Liban pentru a denunța autorizația acordată de Suedia unor adunări organizate pentru profanarea Coranului, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre Stockholm și mai multe țări musulmane, potrivit AFP.

Diplomația suedeză a anunțat că a repatriat temporar la Stockholm operațiunile și personalul ambasadei sale din Bagdad, care a fost incendiată cu o zi înainte de susținători ai influentului lider religios irakian Moqtada Sadr.

Ca răspuns la apelul său, sute de persoane au manifestat vineri la Bagdad după rugăciunea de vineri, precum și în orașul Nassiriya și la Najaf, scandând „Nu, nu Suediei” și „Da, da Coranului”, potrivit fotografilor AFP.

Suedia este ținta acestor manifestanți după două evenimente organizate pentru profanarea Coranului. Instigatorul lor, Salwan Momika, un refugiat irakian, a dat foc unor pagini ale cărții la sfârșitul lunii iunie, înainte de a o călca în picioare și de a o rupe în bucăți, joi, la Stockholm.

La Teheran, sute de manifestanți au fluturat vineri steaguri iraniene și copii ale Coranului. Alții au dat foc steagului țării scandinave și au aruncat cu ouă și roșii în ambasada suedeză, înainte de a se dispersa.

La Badgad, protejați de soarele arzător de o mare de umbrele, credincioșii adunați pe un bulevard din cartierul Madinet Sadr au scandat „Da, da islamului”, fluturând portrete ale lui Moqtada Sadr, potrivit unui corespondent AFP.

Manifestanții au dat foc steagurilor curcubeu, ceea ce Moqtada Sadr a considerat că este cel mai bun mod de a-i înfuria pe occidentali și de a denunța un „dublu standard” care, în opinia sa, constă în apărarea minorităților LGBT+, dar care permite profanarea Coranului.

„Prin această manifestație, dorim (…) incriminarea oricărei profanări a cărților sfinte, cele ale islamului, creștinismului și iudaismului: toate sunt cărți sfinte”, a explicat Amer Shemal, un angajat municipal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro