Profiturile uluitoare ale sectorului petrolier în ultimii 50 de ani: 3 miliarde de dolari pe zi
Industria petrolului și a gazelor naturale a generat profituri de 2,8 miliarde de dolari (2,3 miliarde de lire sterline) pe zi în ultimii 50 de ani, conform unei noi analize citate de The Guardian.
Totalul imens capturat de petrostatele și de companiile de combustibili fosili din 1970 până în prezent este de 52 de mii de miliarde de dolari, ceea ce oferă puterea de a „cumpăra fiecare politician, fiecare sistem” și de a întârzia acțiunile de combatere a crizei climatice, afirmă profesorul Aviel Verbruggen, autorul analizei.
Profiturile uriașe au fost umflate de cartelurile de țări care au restricționat artificial oferta.
Analiza, bazată pe date ale Băncii Mondiale, evaluează „chiria” asigurată de vânzările globale de petrol și gaze naturale, care este termenul economic pentru profitul nerealizat după ce a fost dedus costul total de producție.
Studiul nu a fost încă publicat într-o revistă academică, dar trei experți de la University College London, London School of Economics și grupul de reflecție Carbon Tracker au confirmat că analiza este corectă, unul dintre ei considerând că totalul este o „cifră uluitoare”.
Aceasta pare a fi prima evaluare pe termen lung a profiturilor totale ale sectorului, în care „chiriile” petroliere reprezintă 86% din total.
Emisiile provenite din arderea combustibililor fosili au dus la criza climatică și au contribuit la înrăutățirea condițiilor meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură care afectează inclusiv emisfera nordică în aceste zile.
Companiile petroliere știau de zeci de ani că emisiile de carbon încălzeau periculos planeta.
„Am fost foarte surprins de cifrele atât de mari – sunt enorme”, a declarat Verbruggen, economist în domeniul energiei și al mediului la Universitatea din Anvers, Belgia, și fost autor principal al unui raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice.