Prognoză hidrologi: Debitul Dunării la intarea în ţară va fi peste mediile multianuale în toate lunile de vară
Debitul maxim al fluviului Dunărea, la intrarea în ţară, se va situa peste mediile multianuale în toate cele trei luni de vară, respectiv iunie, iulie şi august, iar regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 50 şi 100% din mediile lunare, în funcţie de regiuni, reiese din prognoza de specialitate publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) și citată de Agerpres.
Pe toată durata lunii iunie 2019, regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Olt superior şi mijlociu, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava şi pe cursurile Siretului şi Prutului şi între 80-100% din normalele lunare pe celelalte râuri.
În această lună sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe majoritatea râurilor, îndeosebi din vestul, nordul şi centrul ţării.
Prognoza INHGA precizează că, în iulie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur şi Someş şi mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Motru, Desnăţui, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea, cu valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare.
La nivelul lunii august 2019, regimul hidrologic se va situa, în general, între 80-100% din mediile multianuale lunare, mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Putna, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea, cu valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare.
Hidrologii avertizează că în lunile iulie şi august sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestor luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.
Conform prognozei de specialitate, în ceea ce priveşte fluviul Dunărea la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), în intervalul iunie – august, pe baza elementelor statistice de medie şi lungă durată, debitul maxim estimat pentru prima lună din interval este de 11.000 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim de 7.000 mc/s.
De asemenea, pentru luna iulie, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.500 mc/s, iar cel minim la 4.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.350 mc/s.
Totodată, pe durata lunii august, debitul de nivel maxim prognozat este de 5.300 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 4.300 mc/s, iar cle minim la 3.000 mc/s.