Sari direct la conținut

Programul FIV de la Ministerul Familiei rămâne blocat cel puțin până în aprilie. Promisiunile lui Boloș

HotNews.ro
Mama si nou nascut, Foto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Mama si nou nascut, Foto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Programul de fertilizare in vitro (FIV) de la Ministerul Familiei rămâne blocat până cel puțin în aprilie, afirmă comunitatea Declic, care alături de reprezentanții Asociației SOS Infertilitatea și pacienți afectați de infertilitate, a avut marți o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„În cadrul discuției, ministrul a promis că, până în luna aprilie, va oferi cadrul legal prin care Ministerul Familiei să poată obține bugete de la un alt minister, ca să reia programul, până se va putea face rectificarea bugetară necesară în august-septembrie 2024”, se arată în comunicatul Declic.

Întâlnirea a avut loc în cadrul campaniei „Cerem continuarea programului pentru creșterea natalității”.

HotNews.ro a scris încă din decembrie anul trecut că unul dintre cele mai importante programe derulate de Ministerul Familiei nu mai are bani pentru a continua si în 2024. Ministerul Finanțelor nu a mai găsit bani pentru decontarea procedurilor FIV, blocând practic programul care a fost un succes în acest an.

Pentru anul 2023, Ministerul Familiei a avut 10.000 de proceduri bugetate/finanțate și 24.000 de solicitări eligibile. În aceste condiții instituția condusă de Natalia Intotero voia continuarea și extinderea programului care presupune acordarea de vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro (FIV). Un voucher în valoare de 5.000 de lei este destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, este folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

De menționat este că în acest program, efectuarea plății se face atunci când medicii spun că pacienta este pregătită pentru tratament si efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Până la acest moment, din cele 10.000 de dosare eligibile pentru finanțare în acest an, s-au efectuat 2.445 de deconturi pentru farmacii și 2.134 deconturi pentru clinicile unde s-au efectuat procedurile.

Ce a făcut Ministerul de Finanțe?

O primă măsură a Ministerului de Finanțe a fost să ia la Fondul de rezervă bugetară a banilor care nu au fost cheltuiți până la finalul anului, promițând că va finanța restanțele la 2024.

Practic, Ministerul Finanțelor a blocat finanțarea pentru continuarea programului FIV anul viitor, în condițiile în care fuseseră înregistrate în total doar în acest an 24.000 de solicitări eligibile. Adică, nu a mai găsit bani pentru alte 14.000 de solicitări eligibile, prevăzând în bugetul pentru anul viitor doar decontările care au fost angajate pentru 2023, respectiv 10.000.

Bilanțul programului FIV în 2023

Ministerul Familiei a prezentat în decembrie 2023 un bilanț al programului pentru acest an.

  • 10.000 de dosare eligibile, 1.010 sarcini în evoluție și 52 de nașteri, în anul 2023
  • La un an și două săptămâni de la lansarea Programului Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse anunță că la data de 19 decembrie au fost înregistrate 52 de nașteri și 1.010 sarcini în evoluție.
  • De asemenea, numărul de 10.000 de dosare eligibile aferente anului 2023 a fost atins.
  • Pe parcursul acestui an au fost înregistrate peste 25.000 de solicitări pentru accesarea sprijinului financiar de 15.000 de lei destinat procedurilor de fertilizare in vitro. De la începutul programului, au fost făcute 2.445 de deconturi la farmacii și 2.134 de deconturi la clinici pentru proceduri medicale.

Infertilitatea afectează unu din cinci cupluri la vârstă fertilă

Infertilitatea este o boală caracterizată prin eşecul obţinerii unei sarcini după 12 luni de raport sexual regulat, neprotejat, sau din cauza reducerii capacităţii de reproducere a unei persoane sau a partenerului său.

  • Datele OMS vorbesc despre 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane care suferă de infertilitate la nivel global.
  • Unu din 5 cupluri la vârstă reproductivă au această problemă. Datele OMS arată o incidență de 15% din totalul cuplurilor din lume.
  • Cauzele infertilității, potrivit OMS și ghidurilor Ministerului Sănătății sunt: Infertilitate inexplicabilă (fără cauze feminine/masculine identificate) – 25%, disfuncții ovulatorii – 25%, disfuncții tubare – 20%, factori masculini care produc infertilitate – 30%, afecțiuni uterine și peritoneale – 10%.
  • În aproximativ 40% din cazuri se regăsesc atât afecțiuni feminine cât și masculine care produc infertilitate.
  • Vârsta contează când vrei să faci un copil. Vârsta femeii este avansată din punct de vedere reproductiv peste 35 de ani. În România, 11% dintre nașteri sunt în cazul femeilor peste 35 de ani.
  • 5-6 % din nașterile din Uniunea Europeană pot avea loc după utilizarea unei anumite forme de tehnici de reproducere asistată. State din UE suportă costul fertilizărilor in vitro, în Franța de exemplu fiind decontate de stat 5 astfel de proceduri.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro