Sari direct la conținut

Programul National de Convergenta 2016-2019: Sistemul petrolier va fi impozitat prin introducerea unei taxe pe profitul suplimentar realizat din exploatare

HotNews.ro

Guvernul are in vedere pentru 2017 instituirea unui nou sistem de impozitare a sectorului petrolier, aplicabil tuturor titularilor de acorduri petroliere prin impozitarea distincta a segmentelor onshore si offshore, pe partea de explorare si productie, se arata in Programul National de Convergenta 2016-2019. Practic, Guvernul intentioneaza sa revizuiasca impozitarea sistemului de productie a petrolului si gazelor naturale prin introducerea unei taxe pe profitul suplimentar realizat de partea upstream (explorare si productie), dar cu aplicarea unei deduceri suplimentare a investitiilor.

„Sistemul de impozitare va asigura ca rata efectiva de impozitare a companiilor din acest sector nu va depasi media de 60% practicata la nivel international. Acest proiect va fi promovat in conditiile in care prevederile OG nr. 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale si OG nr. 7/2013 privind instituirea impozitulul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, sunt in vigoare pana la 31 decembrie 2016, iar OG nr. 5/2013 privind stabilirea unor masuri speciale de impozitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural va fi prelungita”, se precizeaza in document.

Reamintim ca Ministerul Finantelor isi propusese sa elaboreze pana in aprilie 2016 un proiect de Lege privind impozitarea sectorului petrolier. Ministrul finantelor Anca Dragu a anuntat inca din decembrie ca va fi lansat in dezbatere publica, in primul trimestru al anului viitor, un proiect de lege privind redeventele, care sa intre in vigoare in 2017.

In acest moment, redeventele sunt intre 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Regimul redeventelor ar fi trebuit schimbat inca de acum doi ani, insa Guvernul a tot amanat elaborarea si punerea in aplicarea a unui nou pachet legislativ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro