Progresisti din toate tarile uniti-va!
Pagina de opinie a prestigiosul cotidian Wall Street Journal a gazduit in data de 30 mai un articol semnat de Primul Ministru al Romaniei intitulat The Challenge for Europe’s Progressives. Pentru un cititor neutru si nefamiliar cu Romania textul, scris intr-o engleza de lemn, se incadreaza in tiparele ortodoxiei socialiste si social-democrate din intreaga Europa. Dl Ponta incearca sa omoare doua pasari cu o singura piatra: sa pozitioneze USL drept membru al stangii frecventabile europene („we progressives”) si sa impace capra cresterii economice cu varza cheltuielilor sociale. Propunerile economice si politice nu sunt noi si pot fi regasite si in discursul noului presedinte francez Francois Hollande, al liderului Laburist Ed Milliband sau chiar si al lui Alexis Tsipras, conducatorul miscarii de stanga grecesti SYRIZA. In esenta, toti acesti politicieni afirma ca se pot echilibra bugetele fara a scadea cheltuielile publice. Ca se poate obtine crestere economica fara reducerea dimensiunii statului social. Nu doresc aici sa argumentez pro sau contra acestor afirmatii (pentru conformitate, mi se par ilogice) ci sa deslusesc intentiile domestice ale Dlui Ponta precum si modul in care se pregateste sa le ambaleze pentru consum.
In viziunea premierului USL si presedintelui PSD, provocarea principala este restaurarea si intarirea influentei statului prin inter alia reducerea birocratiei, abuzurilor de putere si a sifonarii banului public. Gura pacatosului adevar graieste. Cutezanta continua, bugetarii trebuie de-politizati si platiti mai bine. Abuzurile legislative si privilegiile parlamentare inutile trebuie eliminate dar parlamentul trebuie sa ramana centrul democratiei noastre. Traducere: guvernul isi va spori dimensiunea creand astfel dependenta economica, oamenii vechii puteri vor fi epurati rapid, cei noi vor fi platiti mai bine iar parlamentul isi va intari pozitia politica in raport cu celelate puteri din stat (Presidentia si Justitia).
Abordarea economica a dlui Ponta nu va fi ghidata insa numai de incurajarea cresterii economice si a echilibrarii finantelor publice ci si, ca bun progresist european, de echitate si solidaritate. Obiectivitatea ma obliga sa observ ca aceasta abordare nu este unica in UE si reprezinta de fapt telul utopic al stangii europene. O lume ideala in care nivelul de trai asigurat de statul social ramane constant sau creste, finantele publice nu au nevoie de ajustare prea mare sau imediata, economia privata creste si somajul scade fara flexibilizarea legislatiei muncii. In Romania abordarea USL transcende simplele principii economice si reuseste, de exemplu, sa dea mai multi bani la pensionari (reparand astfel distrugerile facute de guvernul precedent) dar si sa mentina echilibrul bugetar.
Dl Ponta continua manevra favorita, declarand european si semnaland romaneste, ca este nevoie de un raspuns mai just in fata crizei si citez din textul original: „those who benefit the most pay their fair share”. Traducere: vom creste taxele pe venit ale celor harnici si creativi. Imi permit sa pun cap la coada aceasta declaratie cu intentiile recente ale premierului legate de eliminarea cotei unice sub pretextul scaderii fiscalitatii veniturilor mici. Cine are urechi de auzit sa auda: guvernul Ponta intentioneaza sa introduca taxarea progresiva a veniturilor, cu cote semnificativ mai mari decat in prezent pentru cei cu venituri mari. Aceasta redistribuire a veniturilor va fi acompaniata probabil de masuri populiste adresate electoratului tinta al PSD precum ajutoare sociale mai mari, crestere de salarii in sistemul public, mariri de pensii. Pentru orice om cu o minima educatie si memorie economica, stim unde o sa se ajunga pentru ca am mai fost acolo in precedentele guverne FSN/PSD: cresterea evaziunii fiscale si a economiei subterane, deprecierea monedei si inflatie.
Citeste tot articolul si comenteaza peContributors.ro