Sari direct la conținut

Proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021 / Ce prevede Constituția

HotNews.ro
plen Camera Deputaților, Foto: AGERPRES
plen Camera Deputaților, Foto: AGERPRES

​Deputatul independent Adrian Dohotaru (fost membru USR) a depus vineri un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021, în contextul în care amânarea alegerilor a fost invocată tot mai frecvent în ultima perioadă de către PSD, care a anunțat de altfel că va vota un astfel de proiect.

Potrivit proiectului depus la Senat de Adrian Dohotaru, „data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților se stabilește în ziua de duminică, 14 martie 2021”.

Marți, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul poate stabili data alegerilor parlamentare, respingând contestația președintelui Klaus Iohannis pe această temă, însă nu este în vigoare nicio prevedere în acest sens.

CE PREVEDE CONSTITUȚIA

ARTICOLUL 63:

  • (1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
  • (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
  • (3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
  • (4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.
  • (5) Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seară, la Antena 3, că dacă în Parlament va fi propusă amânarea alegerilor parlamentare, partidul său va susţine această propunere şi că va vota amânarea scrutinului. Ciolacu a criticat PNL, susținând că ”nu îi interesează altceva, decât să ţină alegerile”.

  • ”Este posibil să fie depus un astfel de proiect (de amânare a alegerilor parlamentare – n.r.). Am văzut mai mulţi lideri politici din Parlament care au cerut acest lucru. Vom vota amânarea alegerilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis spunea miercuri că amânarea alegerilor parlamentare nu este oportună, susținând că este vorba despre „încercarea jalnică a unor politicieni care știu că nu mai intră în Parlament ca să mai prindă câteva luni de diurnă”.

  • „Nu văd oportună amânarea alegerilor parlamentare, e încercarea jalnică a unor politicieni care știu că nu mai intră în Parlament să mai prindă câteva luni de diurnă. Ultimul termen rezonabil e 6 decembrie, din punct de vedere al mandatului.
  • Niciun parlamentar serios nu-și imaginează că poate sta până la sfântul așteaptă. Mandatul se termină. Riscăm să intrăm într-o perioada inadmisibilă. Mandatul se termină pe 20 decembrie. Nu mai pot hotărî legi organice. Vă dați seama ce catastrofă pentru România, în plină iarnă, în plină pandemie, Parlamentul să fie plin de oameni care nu pot decide nimic”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro