Sari direct la conținut

Proiect de strategie pentru reducerea discriminarii femeilor: Salarii mai mari, promovari in functii de conducere si mai multe posturi ocupate in Parlament si Guvern

HotNews.ro

Femeile sunt defavorizate in fata barbatilor pe piata muncii, in viata sociala, precum si la nivel politic si cultural, se arata intr-o analiza care face parte din proiectul strategiei nationale pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru perioada 2010-2012. Potrivit analizei, femeile sunt foarte slab reprezentate in procesul de luare a deciziilor si au salarii mai mici. Implementarea unor proiecte de eliminare a acestor discrepante ar putea costa peste 533.000 de lei.

Unul dintre obiectivele strategiei este reducerea diferentei foarte mari intre femei si barbati la toate nivelurile de luare a deciziilor. Datele statistice arata ca in 2008 nici o femeie nu detinea functia de ministru, iar in acest an, 19% (4 persoane) din numarul total de posturi de ministru au fost incredintate femeilor. Se constata o reprezentare slaba si la urmatoarele niveluri de decizie. Astfel, in 2007, doar 27,8% din posturile de secretar de stat sau secretar general erau ocupate de femei, iar in 2009, procentul acestora a ajuns la 25%. In 12 din cele 19 ministere existente, femeile nu au ocupat niciun astfel de post.

In Romania doar 9,7% din parlamentari sunt femei. In UE, media este 24%

Aceeasi situatie exista si in Parlament. In urma alegerilor din 2008, dintr-un numar total de 471 de locuri de parlamentari, 46 au fost ocupate de femei, ceea ce inseamna un procent de 9,76%. Diferenta nu este foarte mare fata de alegerile din 2004, cand dintr-un total de 496 de locuri, femeile au ocupat 50 de locuri, adica 10,66%. In celelalte state europene, procentul femeilor parlamentar este mult mai mare. Astfel, media femeilor in parlamentele statelor UE este de 24%, iar procentul din Parlamentul European in legislatura 2004-2009 a ajuns la 31%. „Procentul functiilor ocupate de femei creste odata cu scaderea nivelului de decizie„, potrivit proiectului de strategie.

Aceeasi munca, aceeasi experienta, salariu mai mic

Pe piata muncii, se observa diferente clare intre salarii. „Exista situatii cand femeile sunt platite mai putin decat barbatii, in ciuda faptului ca fac acelasi tip de munca(…) Se intampla ca femeile sa fie mai putin remunerate decat barbatii, desi poseda un nivel de experienta echivalent, pentru aceeasi munca, ca un rezultat al unei discriminari deliberate„, se arata in analiza. Diferenta de remunerare intre femei si barbati era in 2007 de 12,7%, in scadere totusi fata de 2004 cand procentul era de 14%. De asemenea, se observa o diferenta intre rata de ocupare. In 2007, rata de ocupare a femeilor intre 15 si 64 de ani a fost de 51,7%, fata de cea a barbatilor de 64,1%.

In domeniile puternic feminizate, posturile de conducere sunt ocupate tot de barbati

Totusi, exista domenii dominate de femei, cum ar fi sanatatea, educatia si administratia publica. Dar, desi sunt domenii puternic feminizate, functiile de conducere sunt ocupate in majoritate de barbati. In invatamant, desi femeile reprezinta 72,6% din totalul personalului didactic, procentul celor cu functii de conducere este cu 20% mai redus. In plus, domeniile feminizate sunt mai prost platite decat domeniile preponderent masculine.

Aceste disproportii pe piata muncii exista in ciuda faptului ca femeile sunt mai preocupate de scoala decat barbatii. In invatamantul liceal, ponderea femeilor este cu 7% mai ridicata decat cea a barbatilor, iar in invatamantul superior, diferenta este 16%.

140.000 lei pentru studii si barometre despre profilul politicienilor

In vederea reducerii acestor diferente, Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse (ANES) intentioneaza sa implementeze o serie de proiecte in valoare de peste 533.000 de lei. Banii vor fi obtinuti din fondurile alocate de la bugetul de stat, fonduri externe rambursabile si nerambursabile, donatii si sponsorizari. Pentru incurajarea participarii echilibrate a femeilor si barbatilor la procesul de luare a deciziilor sunt necesare fonduri de 140.000 lei. Din aceasta suma, 110.000 lei vor fi folositi pentru realizarea unui studiu pentru identificarea principalelor caracteristici ale profilului oamenilor politici (femei si barbati). De asemenea, realizarea unui barometru de opinie privind tendintele de vot ale populatiei, luand in considerare criteriul sex, va costa 30.000 lei. Evaluarea si monitorizarea evolutiei perspectivei de gen in politicile si programele nationale vor costa 42.000 lei.

Elaborarea unui ghid, campanii de informare in scoli, introducerea educatiei de gen in curricula scolara de la nivel gimnazial si realizarea unor programe de formare pe egalitate de gen cu educatorii copiilor prescolari vor necesita fonduri de 161.090 lei. De asemenea, pe piata muncii, costurile pentru organizarea unor conferinte, editarea unui ghid si campaniile de informare ar putea sa se ridice la 39.450 lei. Alti 6.000 de lei costa organizarea a tot felul de evenimente de Ziua Femeii, Ziua internationala a familiei etc. Un alt proiect se refera la sensibilizarea mass-media cu privire la principiul egalitatii de sanse si tratament intre femei si barbati. In acest scop, vor fi alocate 144.600 lei, bani care vor fi folositi pentru materiale promotionale, intalniri cu ziaristii, monitorizari de presa, raporte etc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro