Sari direct la conținut

Proiectul Nabucco nu mai are loc in lista de prioritati energetice UE. Romania cere clarificari

HotNews.ro

Romania a inghetat consensul la discutiile aflate in curs la Bruxelles in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe, intrucat din pachetul de finantare pe probleme de energie a fost exclus proiectul Nabucco, informeaza surse europene citate de Rador.

„Am indicat clar ca nu acceptam inlocuirea denumirii Nabucco cu cea de ‘proiecte privind coridorul sudic”, precizeaza ministrul de Externe, Cristian Diaconescu. „Nu este vorba despre o blocare; dialogul va continua, atat in structurile Comisiei Europene, cat si in plan bilateral, dar nu este nevoie sa repet ca Uniunea Europeana a agreat deja proiectul Nabucco. Acesta este un proiect prioritar, la 19 februarie ministrii energiei si-au dat acordul, iar ulterior si Consiliul ECOFIN l-a aprobat.”

„In opinia Romaniei, proiectul Nabucco corespunde in mod cert obiectivelor UE in materie de securitate energetica. Cum va spuneam, figureaza printre proiectele de interconectare, dar in mod ciudat a disparut denumirea Nabucco. Nu stim in ce masura denumirea ‘proiecte privind coridorul sudic’ contine sau nu proiectul Nabucco. Este o precizare necesara si nu stim carui interes politic serveste diminuarea modului in care este mentionat Nabucco in acest dosar”, a adaugat Diaconescu.

Principala tema pe agenda de discutii a ministrilor de externe reuniti la Bruxelles este pregatirea Consiliului European de primavara si a pachetului de proiecte prioritare in domeniul energetic, ca parte a planului european de redresare economica.

Sursele citate au precizat ca decizia Romaniei a fost determinata de inlocuirea proiectului Nabucco cu sintagma „coridoare energetice”, in timp ce un alt proiect, gazoductul Poseidon ce leaga Grecia cu Italia, a fost pastrat in document ca atare.

Conducta Nabucco, care ar urma sa tranziteze Romania ca alternativa la gazele si reteaua de conducte rusesti, era prezentata pana acum drept un proiect prioritar al UE, beneficiind si de sprijinul SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro