Sari direct la conținut

Proiectul privind eolienele din Marea Neagră a trecut de Camera Deputaților / Când vor fi atribuite primele contracte de concesiune

HotNews.ro
Turbine eoliene offshore, Foto: Michael H. Sorensen | Dreamstime.com
Turbine eoliene offshore, Foto: Michael H. Sorensen | Dreamstime.com

​Legea privind energia eoliană offshore, proiect de lege inițiat de către Ministerul Energiei, a fost aprobat marți de către Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Date ale Băncii Mondiale arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, ceea ce înseamnă foarte mult – echivalentul a peste 100 de reactoare nucleare de la Cernavodă.

Primele cantități de energie ar putea ajunge în sistem peste 8 ani

„În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore. Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei românești prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde”, susține ministrul energiei Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora.

Anul viitor ar trebui să înceapă procedura de atribuire a contractelor de concesiune

Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona.

În baza studiului, până la data de 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025 actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

Tot până la momentul 30 iunie 2025, Guvernul va adopta și valoarea redevenței pe care concesionarii o vor plăti statului român, aceasta fiind determinată pe baza rezultatelor studiului derulat de către Ministerul Energiei.

În afară de Ministerul Energiei, instituțiile responsabile de implementarea proiectului sunt: Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor, Ministerul Mediului, Transelectrica, ANRE, Ministerul Apărării, Poliția de Frontieră.

Proiectul de lege privind exploatarea energiei eoliene din Marea Neagră a fost aprobat, inițial, de Guvern, în luna decembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro