Prostie de 1,3 milioane euro
Din bugetul local al Sibiului vor fi platite 4,692 de milioane RON (aproximativ 1,3 milioane euro) pentru terenul ocupat acum de parcarea din fata Facultatii de Inginerie, o parte din trotuar, drum si o parte din cladirea Universitatii „Lucian Blaga”. Si asta deoarece administratia din 1991-1993 a incalcat legea.
In anul 1994, administratia locala a Sibiului incheia un contract de schimb cu Biserica Romana Unita cu Roma Greco-Catolica, contract ce a primit numarul 9.243. Prin acest act, Statul roman, reprezentat de administratia locala, ceda Bisericii amintite un teren de 2970 de metri patrati, situat pe strada 9 Mai la numarul 67 – 69 (fost 73 – 75).
In schimbul acestui teren, Biserica Romana Unita cu Roma Greco-Catolica ceda Statului roman doua terenuri situate pe strada Emil Cioran, unul in suprafata de 573 de metri patrati, respectiv 1.671 de metri patrati. Schimbul de teren, in aparenta nevinovat, ascundea si o crasa incalcare a legilor.
Si anume, terenul de pe strada 9 Mai era revendicat de doi sibieni, Vasile Pandrea si Doina Mazilu, care, pentru a recupera terenul respectiv au atacat contractul de schimb in justitie. Tribunalul Sibiu a respins cererea celor doi sibieni, dar, la recurs, Curtea de Apel de la Alba a sesizat ilegalitatea facuta de fosta administratie locala.
„In dezvoltarea motivelor de recurs se sustine in esenta ca reaua credinta a paratilor (Statul Roman si Biserica amintita – n.r.) la incheierea contractului de schimb este evidenta, intrucat ambii parati cunosteau demersurile facute de reclamanti in perioada 1991 – 1993 pentru retrocedarea imobilelor in litigiu”, se arata in decizia civila nr. 916 din octombrie 2004, a Curtii de Apel Alba.
Desi dupa ce au primit in schimb terenul de pe 9 Mai, reprezentantii Bisericii Romane Unite cu Roma Greco Catolica l-au comasat rapid cu alte terenuri si l-au inscris in alta carte funciara, Curtea de Apel Alba nu a putut constata reaua credinta a acestora.
„Se retine, in esenta, buna credinta a susdobanditoarei Biserica Romana Unita cu Roma Greco Catolica, buna credinta ce este prezumata de lege, reclamantii neputand face dovada relei credinte”, se mai arata in aceeasi decizie a Curtii de Apel de la Alba, ramasa irevocabila.
In urma acestei decizii a Justitiei, terenul de pe strada 9 Mai revine celor doi sibieni care l-au revendicat. In atare conditii, reprezentantii Bisericii s-au intors catre Primaria Sibiu, careia i-au cerut inapoi cele doua loturi de teren, de pe strada Emil Cioran.
Insa, dupa cum arata si raportul intocmitde expertul tehnic Veronie Mesu, terenurile in cauza sunt, acum, „ocupate de constructia Universitatii «Lucian Blaga», parcarea de langa Facultatea de Inginerie, o parte din trotuar si o parte din strada Emil Cioran.
De asemenea, expertul arata ca valoarea apreciata prin metoda comparatiei prin bonitate este de 2.125 RON pentru un metru patrat de teren”, se arata intr-un raport inaintat de Serviciul juridic al Primariei catre Consiliul Local.
„Intrucat, conform concluziilor raportului de expertiza terenul solicitat nu mai poate fi redat in posesia si folosinta reclamantei, aceasta, prin precizare de actiune, a solicitat obligarea paratului la plata sumei de 4.692.000 lei RON, reprezentand contravaloarea celor doua terenuri, calculata prin metoda metri patrati x pret/metru patrat.
Dupa achitarea contravalorii, propunem ca terenul sa fie atestat ca apartinand domeniului public al Municipiului Sibiu, stabilindu-i-se destinatia de parcare publica, strada si trotuar”, se mai arata in raportul amintit.
Cu alte cuvinte, in perioada urmatoare, sibienii o sa achite catre Biserica Romana Unita cu Roma Greco Catolica suma de 4.6 milioane RON, adica 46 de miliarde de lei vechi, pentru putin peste 2.100 de metri patrati din centrul Sibiului.
Traian DELEANU