Sari direct la conținut

Prosumatorii vor putea achiziționa și baterii de stocare a energiei fotovoltaice, în următorul program Casa Verde

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice instalate pe acoperiș, Foto: UrbanImages / Alamy / Alamy / Profimedia
Panouri fotovoltaice instalate pe acoperiș, Foto: UrbanImages / Alamy / Alamy / Profimedia

​Românii care vor să devină prosumatori vor avea la dispoziție, anul viitor, și fonduri speciale pentru a-și achiziționa echipamente de stocare a energiei. În acest fel, ei vor putea consuma și seara electricitatea produsă de propriile panouri, chiar dacă nu sunt acasă în timpul zilei. În plus, nu vor mai crea dezechilibre în rețeaua de distribuție, care va putea astfel să conecteze mai mulți prosumatori, spune Gabriel Andronache, vicepreședinte al ANRE.

Ultimele date disponibile arată că, la finele lunii septembrie, în România erau 97.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată totală de 1.225 MW.

Spre comparație, anul a început cu 44.000 de prosumatori, care aveau 478 MW instalați.

Autoritățile se așteaptă ca, până la finalul anului, să existe capacități de 1.500-1.600 MW, iar, la finalul primului trimestru din anul următor, spre 2.000 MW.

„Un prosumator produce energie pentru consumul propriu. În acest sens, de o lună există discuții la nivel guvernamental ca următorul program Casa Verde fotovoltaice să fie împreună cu capacitate de stocare.

Atunci când nu suntem acasă și aceste panouri produc – și ele produc mai ales când nu suntem acasă – energia să fie stocată, în loc să introducă în sistem și să creeze o presiune în sistemul de distribuție, iar distribuitorii să fie nevoiți să facă întăriri, extinderi și așa mai departe. Toate acestea se vor duce apoi în tarif (plătit de toți consumatorii – n.r.). Ideea este să fim cât mai eficienți”, a spus Andronache, în conferința ZF Energy.

Aceste capacități de stocare vor fi eficiente și în situații precum cele de weekendul trecut, când peste 360.000 de consumatori au rămas fără electricitate în urma vremii nefavorabile.

„Dacă aveau capacități de stocare, lucrurile stăteau mult mai bine”, a explicat reprezentantul reglementatorului.

Întrebat dacă va fi majorată valoarea voucherului, astfel încât să acopere și echipamentele de stocare, el a răspuns:

„Se analizează cum vom proceda. Există posibilitatea ca, în viitor, să facem un proiect care să fie doar pentru stocare, pentru prosumatorii care au achiziționat deja panouri fotovoltaice”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro