Sari direct la conținut

Protectia datelor in UE – unde este Romania?

HotNews.ro

Ieri imi cazusera ochii pe un comunicat al UE care dadea rezultatele ultimul Eurobarometru pe tema protectiei datelor personale in UE.

Astazi, vad 2 stiri pe tema asta – ambele insa limitindu-se sa reproduca comunicatul AFP care reia datele din comunicatul de mai sus.

Ionut, care puncteaza chiar in insemnarea de astazi despre “Lectii invatate de massmedia de la bloguri: azi, surse si link-uri”, are dreptate. Partial, pentru ca inca lectia e departe de a fi invatata.

Asta pentru nici una din sursele de mai sus nu pun link la intregul studiu ( PDF, 4MB ) a carui frunzarire ne ofera de fapt date cu mult mai interesante decit comunictaul AFP (zic eu) si sublinieaza ceea ce am mai zis – Autoritatea romana face inca mult prea putin pentru informare si educatie in domeniul protectiei datelor. Un site functional si participarea in citeva workshopuri nu este suficient.

Sa spicuiesc insa din datele gasite despre Romania (comparativ cu restul statelor UE):

– Romanii sunt cei mai putini preocupati de a-si lase date personale pe Net (nume, adresa, data nasterii)- doar 42% au spus ca sunt preocupati pag 21

– Habar n-avem daca legislatia e suficienta pentru a rezolva problemele datelor personale pe Internet (36% au declarat ca nu stiu) – pag 23

– Suntem iarasi la coada clasamentului in ceea ce priveste numarul celor care stiu ca exista legi care iti permit sa ai acces la datele personale tinute de altii – 47% – pag 30

– 79% dintre respondenti nu au auzit de vreo autoritate in domeniul protectiei datelor personale

– desi am auzit de unelte pentru imbunatatirea securitatii pe Internet, 70% din cei care au auzit nu le folosesc – pag 42 si urm.

– in schimb 48% spun ca ar trebui sa fie monitorizati toti oamnenii atunci cind folosesc avionul pentru a prinde teroristii (fara aprobari de la judecatori (sic!), dar procentul se reduce la 19% daca vorbim de Internet si 21% pentru telefonie pag 48 si urm

E interesanta si o conluzie demografica cu privire la cei care resping astfel de monitorizari:

“Respondents who actively rejected the possibility to monitor personal data in the light of international terrorism were predominantly male, higher-educated and self-employed.”

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro