PSD – prima sedinta dupa alegeri: Revolutie fara reforma
“Au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre”, a rezumat Nastase rezultatul discutiilor cu sefii de organizatii. Cei care au venit sa ceara ca la conducerea partidului sa nu mai fie nici Iliescu, nici Nastase, ca sanctiune pentru esecul din alegeri, au plecat cu concluzia ca de fapt “cei doi trebuie sa lucreze impreuna pentru viitorul partidului”.
Seful PSD a tinut, inclusiv prin intermediul presei, sa le transmita rebelilor reformatori ca “nu trebuie sa intre intr-o zona de autoflagelare publica” legat de pierderea alegerilor, mai ales ca vina apartine si organizatiilor judetene care se fac vinovate de “delasare” dupa alegerile parlamentare.
Ca urmare, din toate planurile de reforma ale filialelor a mai ramas doar ideea unei Delegatii Permanente mai reduse numeric si crearea unor grupuri de reactie rapida care vor monitoriza activitatea guvernamentala. PSD nu se va mai razboi public, concentrindu-se pe lupta cu Puterea, intrucit “tinta noastra este guvernul Tariceanu, tinta este Basescu”, dupa cum a explicat Nastase.
Iliescu, presedinte fondator, dar nu de decor
La urmatorul Birou Executiv se va dizolva Biroul de Coordonare, actuala structura de conducere. Totodata, va disparea si functia de presedinte executiv, detinuta de Octav Cozminca. Se va alege o noua Delegatie Permanenta, compusa din presedinte (Adrian Nastase), presedinte fondator (Ion Iliescu), secretar general si citiva vicepresedinti.
Aceasta Delegatie Permanenta temporara va pregati Congresul si modificarea Statutului. Prin Statut se va consacra functia de presedinte fondator pentru Ion Iliescu. Tot prin statut, acestuia i se vor acorda anumite atributii.
Desi intre Iliescu si Nastase lucrurile s-au clarificat, in saptaminile urmatoare se vor inteti jocurile de culise pentru a accede in Delegatia Permanenta temporara. Miza este data de puterea de a organiza Congresul si implicit de a accede in structurile de conducere ale noului PSD.
Strategia lui Nastase a fost aceea de “toleranta fata de toate punctele de vedere”. “I-a ascultat pe toti, toate punctele de vedere, de la plus infinit la minus infinit. Impresia a fost ca s-a spus mai putin decit s-a gindit. Marian Oprisan nu i-a cerut lui Adrian Nastase demisia. Victor Ponta nu si-a mai prezentat planul de reforma si asa mai departe.
Liderii de organizatii au fost mai prudenti decit se astepta”, ne-a declarat unul din presedintii organizatiilor judetene ale PSD.
“Cei doi s-au prezentat ca un tandem care conduce partidul, dind impresia de impacare. Totodata, Nastase facea aluzii la “grupul Miron Mitrea”. |n fata uniunii Nastase-Iliescu, nici unul din liderii judeteni nu a indraznit sa faca lobby pentru Miron Mitrea. De altfel, acesta nici nu a fost prezent. O alta absenta de marca a fost a lui Dan Ioan Popescu.
Nastase a explicat lipsa celor doi prin faptul ca “nu sint in Bucuresti in momentul acesta, sint plecati in concediu”. “Nu am avut cum sa-i anuntam si dinsii nu au avut cum sa vina.’’
De unde s-a plecat
|nainte de inceperea sedintei, PSD era pe cale sa explodeze. {efii de filiale intrau in sediul partidului pusi pe fapte mari, declarind ca vor sa blocheze orice joc de culise facut de gruparile Nastase si Iliescu.
Sefii PSD din Constanta, Vrancea si Teleorman, sustinuti si de alti lideri locali, s-au dus la intilnirea de ieri cu conducerea PSD solicitind ca functia de presedinte sa fie obtinuta printr-o competitie libera, in care mai multi candidati sa concureze in baza unui program de reformare a partidului. Acestora, Nastase le-a replicat ca in PSD competitia e deschisa.
Ca strategie, “Nastase si Iliescu, cei doi lideri importanti ai partidului”, cum i-a numit chiar actualul presedinte PSD, lasa impresia ca si unul si altul, ca si oricine altcineva, poate candida pentru sefie, pentru a crea impresia ca e democratie interna.