PSD se dezice de proiectul de lege care limitează accesul la informațiile publice / Grindeanu: Nu este o prioritate
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat, vineri, că cei patru deputaţi social-democraţi care au iniţiat proiectul care modifica accesul liber la informaţiile publice şi-au retras semnăturile de pe propunerea legislativă. „Nu o considerăm o prioritate în acest moment”, a explicat Grindeanu.
„PSD nu susţine această iniţiativă legislativă, parlamentarii PSD şi-au retras semnătura de pe acea iniţiativă. Nu o considerăm o prioritate în acest moment. Înţeleg că explicaţia (celor care au iniţiat proiectul – n.r.) este una de volum de muncă în cazul aleşilor. Eu cred că forma în care a fost propusă nu este cea potrivită, colegii mei din Parlament au avut discuţii cu parlamentarii PSD care şi-au pus semnătura, dar înţeleg că nu sunt doar PSD, e o iniţiativă a liderului de grup PNL, inclusiv domnul Roman. Ce vă anunţ în acest moment e că parlamentarii PSD şi-au retras semnătura, astfel încât forma propusă să nu mai aibă susţinerea noastră. Discuţiile ulterioare o să le vedem, dar această formă nu este considerată pentru noi a prioritate legislativă”, a declarat Grindeanu la sediul central al PSD.
Și liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat vineri dimineață că își retrage semnătura de pe proiectul inițiat de un parlamentar PSD care limitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”. Florin Roman susține că a luat această decizie după ce a „primit semnale de la oameni de bună-credință că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive”.
Proiectul de lege limitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”. De asemenea, proiectul de lege prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme”. Inițiatorii invocă faptul că „reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani”.