Sari direct la conținut

Pterozaurii aveau gâturi mai lungi decât ale unei girafe

HotNews.ro
Reprezentare artistica a unui pterozaur, Foto: Joe Tucciarone / Sciencephoto / Profimedia Images
Reprezentare artistica a unui pterozaur, Foto: Joe Tucciarone / Sciencephoto / Profimedia Images

Pterozaurii, unul dintre primele și cele mai mari vertebrate care au învățat să zboare, au fost adesea văzuți ca verișorii infamului Tyrannosaurus rex, relatează The Guardian. Rămășițele intacte, descoperite în Maroc, ar putea ajuta inginerii să construiască structuri ușoare mai rezistente.

Acum oamenii de știință au descoperit secretul succesului pterosaurului zburător: un gât mai lung decât al unei girafe.

Paleontologii de la Universitatea Portsmouth au fost nedumeriți de modul în care pterozaurii din familia Azhdarchidae, acești zburători gigantici, au reușit să-și susțină gâtul subțire în timp ce decolează și zboară în timp ce transportă animale de pradă grele.

Dar, datorită noilor tomografii computerizate ale rămășițelor intacte, descoperite în Maroc, misterul a fost rezolvat.

Descoperirile, publicate în iScience, arată o imagine complexă a structurilor ca niște spițe, dispuse într-o spirală în jurul unui tub central din interiorul vertebrei gâtului, similar cu cel al unei roți de bicicletă.

Se spune că această structură complicată demonstrează modul în care aceste reptile zburătoare au evoluat pentru a-și susține capetele masive care măsoară adesea mai mult de 1,5 metri.

Oamenii de știință suspectează că această construcție „ușoară” oferă forță, fără a compromite capacitatea pterozaurilor de a zbura.

Dave Martill, profesor de paleobiologie la Portsmouth, a spus: „Este diferit de orice s-a văzut anterior într-o vertebră a oricărui animal”.

Oamenii de știință cred că această construcție complicată ar putea ajuta inginerii să dezvolte structuri ușoare mai lungi, mai subțiri și mai puternice.

Cariad Williams, primul autor al raportului, a spus: „Aceste animale au gâtul ridicol de lung, iar la unele specii a cincea vertebră din cap este la fel de lungă ca a corpul animalului. Face ca o girafă să pară perfect normală. Am vrut să știm puțin despre modul în care a funcționat acest gât incredibil de lung”

Citește șiVIDEO Descoperirea unei noi specii de pterozaur oferă detalii despre primele vertebrate „construite” pentru zbor

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro