Putin: Nu este nevoie să ne gândim la războiul nuclear, dar Rusia și SUA au sisteme de avertizare timpurie
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că nu vede condițiile pentru utilizarea armelor nucleare așa cum sunt stabilite în doctrina nucleară a Rusiei, dar a adăugat că nu poate exclude o schimbare a doctrinei, avertizând totodată Europa că aceasta nu deține sisteme de avertizare timpurie, așa cum este cazul Kremlinului și Washingtonului, relatează Reuters.
Președintele rus a vorbit vineri la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, iar un analist rus influent, Serghei Karaganov, a întrebat dacă Putin ar trebui să țină un pistol nuclear la tâmpla Occidentului in cauza Ucrainei.
Karaganov a propus anul trecut o lovitură nucleară limitată asupra unui membru NATO din Europa astfel încât să facă pași în spate în privința susținerii Ucrainei și astfel să evite al Treilea Război Mondial.
- „Avem o doctrină nucleară care spune că folosirea armelor nucleare este posibilă într-un caz excepțional, când suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre sunt amenințate”.
- „Dar doctrina poate fi schimbată. Același lucru este valabil și pentru testele nucleare. Vom efectua teste dacă va fi nevoie, dar până acum nu există o astfel de nevoie”.
- „Avem mult mai multe (arme nucleare tactice) decât există pe continentul european, chiar dacă Statele Unite le vor aduce pe ale lor”.
- „(În cazul unor lovituri nucleare tactice ale Rusiei și ale țărilor europene una împotriva celeilalte) se vor implica Statele Unite și își vor folosi armele strategice? Mă îndoiesc cu adevărat de asta. Dar sper că acest lucru nu se va întâmpla niciodată”.
- „Aș dori să rog pe toată lumea să nu vorbească despre posibilitatea de a folosi inutil armele nucleare”.
Putin a mai spus că „nu avem nevoie de arme nucleare pentru a ne asigura victoria”.
Ce spune Putin despre războiul din Ucraina
Potrivit lui Putin, armata rusă a cucerit 47 de localităţi din Ucraina de la începutul anului.
„De la începutul anului, 47 de localități, mi se pare, au fost eliberate, sau 880 km2”.
„O analiză sumară a constituției Ucrainei arată că actualele autorități ucrainene și-au pierdut legitimitatea. Se pare că avem de-a face cu uzurparea puterii”.
„Toate conflictele armate se încheie cu discuții de pace”.
„Suntem pregătiți pentru discuții, dar în aceleași condiții pe care le-am discutat mai întâi la Minsk și apoi la Istanbul și nu pe unele inventate. Totuși, chiar și având la bază acordurile de la Istanbul, trebuie să luăm în considerare realitățile de astazi.”
„Mobilizarea militară nu este necesară (în Rusia) și nu o planificăm”.
Vladimir Putin a amenințat la sfârștiul lunii mai Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rusesc.
„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă, iar acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan, relatează agenţiile AFP, EFE și Agerpres.
După acest avertisment, un membru al unui think tank rus ale cărui idei devin uneori politică guvernamentală a sugerat Kremlinului să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a intimida Occidentul și a-l împiedica să dea Ucrainei undă verde pentru a folosi armele pe care i le livrează să lovească ținte din interiorul Rusiei.
Citește și: