Sari direct la conținut

PwC România Tax Talks: Ce impact are limitarea facilităților fiscale? Există alternative? La ce controale fiscale ne așteptăm?

PwC România
Daniel Anghel, Ruxandra Popescu, Foto: PwC România
Daniel Anghel, Ruxandra Popescu, Foto: PwC România

​Limitarea facilităților fiscale pentru impozitul pe venit și contribuții de asigurări sociale este unul dintre subiectele spinoase din această toamnă pentru că, pe lângă impactul financiar, a avut un termen scurt de intrare în vigoare și, implicit, neclarități în aplicare.

Care sunt explicațiile suplimentare aduse de autorități, ce alte facilități fiscale ar putea fi explorate, dar și la ce controale fiscale ne putem aștepta, sunt principalele întrebări dezbătute în cadrul PwC Romania Tax Talks, de către Daniel Anghel, Partner și Liderul serviciilor fiscale și juridice și Ruxandra Popescu, Director. Tax Talks este un podcast PwC România în care sunt discutate, într-un format de 15 minute, subiecte importante de fiscalitate și legislație.

Urmăriți episodul Tax Talks:

Principalele declarații:

  • Sunt două modificări principale în cazul facilităților fiscale pentru IT: plafonarea scutirii de impozit pe venit, scutirea fiind aplicabilă doar în limita a 10,000 RON pe luna, la un singur angajator și reducerea contribuției la asigurările sociale (CAS) corespunzătoare punctelor procentuale pentru contribuția la fondurile de pensii administrate privat – Pilonul 2.
  • S-a creat panică în rândul angajatorilor din cauza termenului foarte scurt de implementare, lipsei unor clarificări și presiunii din partea angajaților. Ce clarificări au adus autoritățile?
  • PFA și micro pot fi considerate alternative, dar trebuie știut că orice schimbare de natură fiscală a modului de a plăti impozite trebuie să se bazeze și pe o schimbare operațională și poate atrage controale din partea ITM și ANAF.
  • Există facilități fiscale neexplorate încă și care merită analizate. Care sunt acestea?
  • Ne așteptăm la creșterea controalelor din partea ANAF și recomandăm o analiză că toate criteriile de eligibilitate pentru scutirea de impozit a angajaților sunt îndeplinite, a structurilor alternative (PFA, microîntreprindere) dacă sunt folosite și dacă pot fi accesate alte facilități.
  • Începând cu ianuarie 2024, tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi subiect atât pentru impozitul pe venit, cât și CASS, deci o sarcină suplimentară pentru angajat.
  • Plafonul maxim CASS pentru PFA-uri va crește la 60 salarii minime, de la 24 în prezent.
  • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită vor fi impozitate cu 70% (de la 16% in prezent), începând cu iulie 2024.

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII