Sari direct la conținut

RADET si Primaria Capitalei au actionat in instanta ANRE si spera sa obtina un pret mai mic al gigacaloriei

HotNews.ro
Repartitor caldura, Foto: AGERPRES
Repartitor caldura, Foto: AGERPRES

RADET si Primaria Capitalei au solicitat in instanta anularea celor doua ordine ale Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei care stabilesc metodologia de calcul pentru tariful agentului termic, aratand ca pretul gigacaloriei ar urma sa fie mai mic in cazul in care instanta le va da castig de cauza. Primul termen de judecata este miercuri, potrivit unui comunicat al RADET.

„Mecanismul de determinare a preturilor la energia termica si electrica in cogenerare, stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), incalca cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea pretului energiei termice si a bonusului prevazut de schema de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta in Romania”, sustine RADET, in comunicatul citat.

„In ultimii ani, legile care au reglementat domeniul energiei au avut o prevedere care vine si din directivele europene si care interzice subventia incrucisata la producatori prin cogenerare de inalta eficienta, intre partea de energie electrica si partea de energie termica. De aceea, am solicitat in instanta atat anularea celor doua ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic, cat si a Hotararii de Guvern 1215/2009 privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila. Cele doua ordine au articole care favorizeaza transferul costurilor de producere a energiei electrice doar catre costul de producere a energiei termice”, declara Andreea Miu, membru in Consiliul de Administratie RADET Bucuresti.

Metodologiile indica existenta unei subventii incrucisate intre energia electrica si energia termica, incalcandu-se astfel prevederile legale care interzic acest gen de subventie, sustine RADET.

„Preluarea unor costuri din zona energiei electrice pentru a le transfera in zona de productie a energiei termice, pentru a face competitiv pretul energiei electrice pe piata, poarta in limbaj uzual denumirea de ᅡsubventie incrucisataᅡ care este interzisa de legea romana, dar mai ales de directivele europene. Ordinele ANRE contestate de RADET, respectiv nr. 3/2010 si 15/2015, incalca numeroase principii: cel al transparentei preturilor si costurilor utilizate in stabilirea acestora, cel al dreptului la informare, al accesibilitatii pretului pentru consumatori, al protejarii interesului public si pe cel al protectiei consumatorilor. Nu in ultimul rand, aceste prevederi au ca efect impunerea unor clauze abuzive in raporturile contractuale dintre RADET si ELCEN”, a adaugat Andreea Miu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro