Sari direct la conținut

Radiografia bogăției – În ce țări crește numărul milionarilor

HotNews.ro
Economie. Despre bani si calcule. Sursa foto: Mykhailo Polenok / Panthermedia / Profimedia
Economie. Despre bani si calcule. Sursa foto: Mykhailo Polenok / Panthermedia / Profimedia

Turcia, Qatar, Rusia și Suedia sunt cele patru țări de pe continent unde se așteaptă cea mai mare creștere a procentului de milionari până în 2028 în populația totală, potrivit unui studiu al think-tank-ului britanic Adam Smith Institute, citat de Kathimerini.

În Turcia se estimează o creștere uriașă de 34% a ponderii persoanelor care vor avea o avere de cel puțin 1 milion de dolari, Turcia remarcându-se cu o creștere uimitoare de cel puțin 157% a bogăției per adult între 2022 și 2023, lăsând toate celelalte națiuni mult în urmă.

Cele mai apropiate sunt Qatar și Rusia cu o creștere aproape de 20%, precum și Africa de Sud cu doar aproximativ 16% și Israel cu 14%.

Creșterea din Turcia este de așteptat să aibă loc în ciuda inflației de aproape 72%. Desigur, continuă să erodeze puterea de cumpărare a unei mari părți a populației, dar bogăția unor turci a crescut în ciuda inflației.

Pe locul doi pe continent, în ciuda războiului în curs din Ucraina și a sancțiunilor economice, se află Rusia, care se așteaptă să înregistreze o creștere cu 23% a procentului de milionari până în 2028.

Din cele 36 de țări examinate, inclusiv SUA, Japonia, Franța, Germania, Italia, Taiwanul va înregistra o creștere a milionarilor cu +51%. Pe cele mai joase locuri se află Marea Britanie și Țările de Jos, unde se așteaptă o scădere a procentului de milionari în populația totală. Se preconizează că Marea Britanie va pierde 20% din milionari până în 2028, iar Olanda cu 5%.

Institutul Adam Smith atribuie scăderea semnificativă a milionarilor din Marea Britanie unei combinații de factori, inclusiv impozitarea ridicată și reticența generală de a-i sprijini pe cei bogați.

„Milionarii părăsesc Marea Britanie din multe motive, inclusiv impozitarea zilnică, limitele „înghețate” ale impozitului pe moștenire, o potențială creștere a impozitului pe câștigurile de capital, abolirea statutului de rezident fiscal special și o cultură de a ataca pe oricine creează avere”, se arată în studiu.

Economiile mari ale Bătrânului Continent, precum Germania și Franța, se află în a doua jumătate a listei cu o creștere a procentului de milionari, cu 15%, respectiv 14%.

INTERVIURILE HotNews.ro