Sari direct la conținut

Radu Mazare i-a solicitat Rovanei Plumb scoaterea Lacului Siutghiol de pe lista siturilor Natura 2000. Ministrul promite ca va "reanaliza" situatia

HotNews.ro

Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, joi, ca i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, scoaterea Lacului Siutghiol de pe lista siturilor Natura 2000, pentru ca administratia locala sa poata investi in dezvoltarea turistica a zonei, relateaza Agerpres.

Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate creata in anul 1992 din necesitatea de a proteja natura si de a mentine pe termen lung resursele naturale necesare dezvoltarii socio-economice.

Potrivit informatiilor gazduite chiar de Ministerul Mediului, „Acest sit gazduieste efective importante ale unor specii de pasari protejate„.

Tot pe site-ul Ministerului de resort se arata: „Data fiind activitatea antropica deosebit de intensa, manifestata prin turism de masa, sporturi nautice, pescuit, circulatie rutiera, habitare umana (Statiunea turistica Mamaia, Orasul Constanta, Orasul Ovidiu, Localitatea Mamaia Sat), s.a. impactul asupra sitului este major cu efecte negative asupra habitatului lacustru si a speciilor de flora si fauna asociate”.

”Lacul Siughiol este inconjurat de localitatile Constanta, Navodari, Ovidiu, Mamaia. Am fost blocati sa facem insula de agrement pe Lacul Siutghiol si sa deschidem lacul in Canalul Poarta Alba – Midia, pentru a putea intra cu ambarcatiuni de agrement de pe mare pana in lac. Si, in plus, vrem sa facem si teleschiul nautic. Or, odata cu iesirea Lacului Siutghiol de sub acest Natura 2000 care ne impiedica sa-l facem si sa-l dezvoltam turistic vom putea sa dam drumul acestor proiecte”, a argumentat Radu Mazare.

Potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, situatia prezentata de primarul Constantei va fi analizata si se va lua o decizie in acest sens.

”Ministerul Mediului va reanaliza posibilitatea de valorificare corecta si de gestionare a Lacului Siutghiol in asa fel incat sa se poata atrage turistii, iar cetatenii care locuiesc in aceasta zona sa se poata bucura de un mediu sanatos”, a declarat Rovana Plumb, intr-o conferinta de presa organizata pe o terasa de pe faleza din cartierul Tomis Nord al Constantei.

O alta ”rugaminte” catre ministrul Mediului, dupa cum a afirmat Radu Mazare, a fost ”introducerea” Lacului Tabacarie pe un fond de mediu gestionat de ministerul de resort, pentru ca acesta sa poata fi igienizat.

Conform Rovanei Plumb, ‘Axa 4 a POS de Mediu care prevede investitii in ceea ce priveste biodiversitatea este in procedura, se deschid licitatiile si orice societate comerciala care furnizeaza servicii de ecologizare, de biodiversitate, cat si organizatii neguvernamentale au acces la aceasta axa 4 – Biodiversitate, in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu”.

Radu Mazare a spus ca a discutat cu ministrul Mediului si despre ”corelarea” POS de Mediu care inseamna ”innisipare si indiguire”, cu ”dorintele” autoritatilor locale legate strict de dezvoltare turistica.

”Si aici fac referire la celebrele insulite pe mare. Avand in vedere ca se deruleaza acest proiect de innisipare si indiguire a intregii faleze din Mamaia pana in Portul Tomis, sa facem de asa natura ca, daca tot sunt bani acolo si putem sa-i cheltuim, sa putem utiliza ulterior infrastructura din punct de vedere turistic, mai exact sa apara insulite pe Marea Neagra”, a declarat primarul Constantei.

Ministrul Mediului a mentionat ca reprezentantii autoritatilor locale i-au prezentat ”o noua viziune si o noua abordare” in ce priveste administrarea, gestionarea, valorificarea si exploatarea litoralului Marii Negre, urmand a se stabili o strategie de dezvoltare a litoralului.

”In cel mai scurt timp posibil vom elabora o strategie clara incepand de la granita cu Rezervatia Biosfera Delta-Dunarii si pana la Vama Veche, in asa fel incat sa redam litoralul Marii Negre turismului national si international, dar acest lucru numai pe baza de dialog si in colaborare cu autoritatile locale. (…) Pana la urma, vrem crestere economica, locuri de munca in beneficiul comunitatilor locale si de aceea este important ca propunerile autoritatilor locale sa fie luate in considerare si decise de catre guvern prin ministerele de linie”, a declarat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a precizat ca Ministerul Mediului a preluat toate propunerile administratiei locale, toate fiind fezabile si pentru toate existand ”solutie din punctul de vedere al programului investitional, cu asigurarea surselor de finantare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro