Sari direct la conținut

Rafila a prezentat un „word fără nicio valoare juridică” în loc de norme de aplicare pentru planul anticancer, acuză pacienții: „O mare păcăleală. Îl vom da în judecată”

HotNews.ro
Pacient, Foto: Ramon Carretero / Dreamstime.com
Pacient, Foto: Ramon Carretero / Dreamstime.com

​​Normele de aplicare pentru Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului prezentate vineri de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, reprezintă „o mare păcăleală”, ele fiind „un document word fără nicio valoare juridică” și reprezentând „doar o promisiune, o intenție”, declară pentru HotNews.ro Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație ce reprezintă pacienții oncologici din România.

Pacienții îl acuză pe Rafila că încearcă „să inducă în eroare populația” și spun că vor da în judecată Ministerul Sănătății în cazul în care normele de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului nu vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern, așa cum prevede legea.

Pe 31 mai, Alexandru Rafila anunța lansarea unui nou plan anticancer, în condițiile în care pe data de 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare Planul Național de Combatere a Cancerului lansat la Cotroceni și aprobat de Parlament încă de la finalul anului trecut.

Bolnavii de cancer spuneau atunci că vor ieși în stradă și vor acționa în judecată Ministerul Sănătății „pentru nerespectarea legii”, după ce Rafila a făcut anunțul lansării noului plan, în loc să facă norme de aplicare pentru cel deja promulgat la finalul anului 2022.

Vineri, pe 30 iunie, cu o zi înaintea datei de 1 iulie, când ar fi trebuit să intre în vigoare Legea privind Planul Național de Combatere a Cancerului, Rafila a ieși într-o conferință de presă în care a prezentat norme de aplicare pentru plan, despre care a spus că „vor intra în vigoare de la 1 iulie”.

Rafila a anunțat că normele intră în vigoare de la 1 iulie, pacienții spun că ministrul a prezentat un „word” fără valoare juridică

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că normele pentru Legea privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului vor intra în vigoare de la 1 iulie, iar Guvernul urmează să modifice printr-o ordonanţă legislaţia în vigoare în domeniu pentru a facilita accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament, potrivit Agerpres.

„Normele vor intra în vigoare de la 1 iulie, iar în momentul în care ordonanţa (aprobată de Guvern – n.red.) va permite finanţarea activităţilor menţionate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, ele devin imediat disponibile pacienţilor. Trebuie să putem folosi banii care există la Casă. În momentul în care această ordonanţă va fi adoptată, sper că în prima săptămână sau în primele două săptămâni ale lunii iulie, ele pot să fie decontate”, a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

De cealaltă parte, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, se declară dezamăgit de „normele” prezentate de Alexandru Rafila, afirmând că „așa-zisele norme anunțate de Ministerul Sănătății nu au nicio valoare juridică”.

Legea prevede că normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului sunt elaborate de Ministerul Sănătății și aprobate, apoi, prin Hotărâre de Guvern, explică Cezar Irimia pentru HotNews.ro: „Legea spune clar acest lucru – este vorba despre art. 7 din Legea 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului. Normele se aprobă prin Hotărâre de Guvern. Planul Național de Combatere a Cancerului nu a intrat în vigoare la 1 iulie. „Normele” prezentate de domnul Rafila sunt doar niște intenții ale dânsului. Așteptăm ședința de Guvern de săptămâna aceasta, iar dacă normele de aplicare nu sunt aprobate prin Hotărâre de Guvern, noi vom merge mai departe – intenționăm să mergem în instanță și să dăm în judecată Ministerul Sănătății”.

„Și-a bătut joc de pacienți. Nu are pic de compasiune”

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, mai spune că „nu vreau ca domnul Rafila să inducă în eroare populația și în primul rând pacienții – Ce om bun este el și că el a făcut și a dres”.

„Gândiți-vă ce bătaie de joc a făcut față de pacienți. Nu are pic de compasiune”, acuză președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Planul Național de Combatere a Cancerului nu are norme de aplicare aprobate la 8 luni de când a fost promulgat de Klaus Iohannis

Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat pe 19 ianuarie 2022 în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, iar pe 3 noiembrie 2022, Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

În decembrie anul trecut, după promulgarea legii de aprobate a planului, la nivelul Ministerului Sănătății era constituit un grup de lucru ce urma să lucreze la elaborarea normelor de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului. Normele urmau să fie gata înaintea datei de 1 iulie 2023, când Planul de Combatere a Cancerului urma să intre în vigoare.

La finalul lunii aprilie, cu doar două luni înainte de acest moment însă, Alexandru Rafila a anunțat că în Ministerul Sănătății se lucrează la o nouă formă a Planului de Combatere a Cancerului, adoptat de Parlament și promulgat anul trecut, motivând că Planul „are mici disfuncționalități”.

Pe 31 mai, Alexandru Rafila anunța lansarea unui nou plan anticancer, în condițiile în care pe data de 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare Planul Național de Combatere a Cancerului lansat la Cotroceni și aprobat de Parlament încă de la finalul anului trecut.

Bolnavii de cancer spuneau atunci că vor ieși în stradă și vor acționa în judecată Ministerul Sănătății „pentru nerespectarea legii”, după ce Rafila a făcut anunțul lansării noului plan, în loc să facă norme de aplicare pentru cel deja promulgat la finalul anului 2022.

Reacții dure a avut în tot acest timp și Patriciu Achimaș Cadariu, medic oncolog și deputat PSD, unul dintre oamenii care au contribuit cel mai mult la elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului. În anul 2016, în scurtul său mandat de ministru al Sănătății în Guvernul tehnocrat, s-a început să se lucreze la prima variantă a Planului Național de Cancer.

„O condamnare la suferință și la moarte pentru pacienți!”, spunea Patriciu Achimaș Cadariu despre amânarea intrării în vigoare a Planului de Cancer, într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii aprilie.

Pe 14 iunie, la rotativa guvernamentală, Achimaș Cadariu, deputat PSD, anunța public că nu va vota un Guvern din care face parte Alexandru Rafila, din cauza amânării Planului de Combatere a Cancerului, însă medicul clujean avea să se răzgândească o zi mai târziu.

Pe 6 iunie, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, președintele Klaus Iohannis lansa un apel la unitate şi solidaritate în lupta împotriva cancerului, pentru a aduce o „schimbare reală în viaţa oamenilor afectaţi de această boală devastatoare”, și sublinia că „lupta împotriva acestei boli nu poate fi amânată!”.

Planul Național de Combatere a Cancerului, un „PNRR” pentru cancer: UE pune la dispoziție 4 miliarde de euro

Planul Național de Combatere a Cancerului ar urma să aducă în România bani europeni pentru o mai bună gestionare a situației pacienților oncologici – UE pune la dispoziție în total, pentru toate țările care aplică cu un plan, aproximativ 4 miliarde de euro.

Vorbim, practic, dacă putem spune astfel, despre un „PNRR pentru cancer”, a explicat recent pentru HotNews.ro medicul Patriciu Achimaș Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj și fost ministru al Sănătății, în mandatul căruia s-a început să se lucreze la elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului: „Planul Național de Combatere a Cancerului este un context care leagă toți pilonii implicați în controlul și combaterea cancerului. Un context adaptat la țara noastră și raportat la Planul European de Cancer, care ne aduce finanțare, în condițiile în care ne tot plângem că nu avem buget pentru nimic niciodată. Deci, iată că e un moment absolut fericit în care ne plasăm, în care Comisia Europeană vine cu un proiect de peste 4 miliarde de euro pentru toată Europa, sigur, dar pentru care trebuie să ai, dacă pot spune așa, între ghilimele, PNRR-ul. Pentru cancer îți trebuie un proiect cap-coadă pentru a accesa proiecte pe diverse sectoare și acest PNRR pentru cancer este, dacă vreți, Planul Național de Combatere a Cancerului.”

Putem avansa în acest moment o sumă pe care ar putea România să o obțină prin acest „PNRR pentru cancer”? „În acest moment nu pot să spun o cifră exactă, fiindcă, sigur, o parte din bani vor fi alocați specific pe țări, iar o parte foarte mare se va competiționa. Deci pentru asta vor trebui scrise din nou proiecte”, mai spunea Patriciu Achimaș Cadariu.

Chiar dacă mărturisește că a fost, el însuși, „foarte implicat” în Planul de Cancer, iar lucrul la această strategie a început în perioada scurtului său mandat de ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu a arătat, într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii aprilie, că „nu este vorba despre persoana mea, dar e vorba de oameni, zeci de oameni care am lucrat la el și ne-am tot străduit să avem un Plan de Cancer. Iată că acum, după un efort susținut, urmat de faptul că acest Plan a stat în transparență peste 6 luni și a fost votat aproape în unanimitate în Parlament, ei bine, mi se pare foarte ciudat ca după atâtea eforturi de a face acest plan, să se întâmple ceea ce se întâmplă acum.”

Foto: Dreamstime.com, Agerpres.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro