Sari direct la conținut

Rafila, noi declarații despre situația dr Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, care este medic și la clinica soției

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat dar trebuie respectate anumite condiţii, şi anume trebuie ca programul să fie respectat în integralitate la spitalul public. „Sunt multe situaţii în care nu se întâmplă lucrul ăsta”, a subliniat Rafila. Asta, în contextul investigației Hotnews.ro care a arătat că dr. Cătălin Cârstoiu trimitea pacienți de la spitalul Universitar la clinica privată a soției sale.

”Discuţiile au fost în jurul calităţii lui de manager al spitalului”, a declarat Rafila la Digi24 în legătură cu situația dr. Cârstoiu care a făcut ca PSD-PNL să renunțe la candidatura acestuia, potrivit news.ro.

”Dacă există o incompatibilitate, ea trebuie stabilită de către instituţiile responsabile”, a precizat el.

”Eu sunt adeptul flexibilităţii într-o măsură în care bunul simţ şi etica sunt respectate. Adică, un pacient poate să opteze între un spital public şi un spital privat, este dreptul lui. Diferenţa este că la un spital public nu plăteşte nimic, la un spital privat poate să plătească o sumă considerabilă, sigur, pe baza unui contract, în plus faţă de ce decontează CAS. De asemenea, este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat dar trebuie respectate nişte condiţii. Dacă eu am cartea de muncă la spitalul public, eu trebuie să îmi desfăşor programul, activitatea, în integralitate la spitalul public. După ce îmi termin programul la spitalul public, mă pot duce la spitalul privat, să lucrez două ore, trei ore”, a spus ministrul.

Întrebat dacă se întâmplă acest lucru, Alexandru Rafila a răspuns: ”Cred că sunt multe situaţii în care nu se întâmplă lucrul ăsta. Managerii de spitale au responsabilitatea respectării programului de lucru”.

Anterior, pe subiect, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că „trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile”, pe fundalul discuției din societate, care decurge din parazitarea sistemului public de sănătate, inclusiv prin mutarea pacienților de la stat la privat.

Citește și:

Ce spunea Rafila în 2022: „Pacientul nu poate fi evaluat într-un spital public şi apoi îndrumat de acelaşi medic într-un spital privat”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro