Sari direct la conținut

„Rafila, ți-am adus pastila”. Protest față de raportarea ineficientă a infecțiilor nosocomiale în fața Ministerului Sănătății

HotNews.ro
Protest în fața Ministerului Sănătății, Foto: AGERPRES
Protest în fața Ministerului Sănătății, Foto: AGERPRES

​Câțiva membri ai comunității Declic au protestat marți în fața Ministerului Sănătăţii faţă de raportarea „ineficientă„ a infecţiilor nosocomiale din spitale. Protestatarii au scandat: „Raportaţi, raportaţi, nu mai ignoraţi!”, „Fără nosocomiale, transparenţă în spitale!”, „Vrem spital să ne tratăm, nu vrem să ne infectăm”, „Rafila, ţi-am adus pastila. Vrem raportarea nosocomialelor, nu gargară în comisii!”, relatează Agerpres.

Membrii Declic au adus cu ei o pastilă uriaşă, denumită simbolic „Raportin Forte”: „Vedem în continuare promisiuni. (…) Considerăm că un sistem de raportare, monitorizare, transparentizarea datelor este primul pas necesar pentru combatarea eficientă a nosocomialelor. Avem astăzi şi o întâlnire cu doamna secretar de stat Adriana Pistol. Noi vrem să mergem cu petiţia. Mergem şi cu această pastilă, înăuntru sunt câteva mesaje ale membrilor Declic, susţinători ai petiţiei, care au aici semnăturile. Vrem să cerem nişte informaţii clare. Vrem să înţelegem. Am înţeles acum că se va face un studiu de prevalenţă în următoarea perioadă. Este foarte puţin, dar să zicem că este un prim pas. (…) Noi avem impresia că nu se acordă atenţia cuvenită acestei probleme. (…) Spitalele nu sunt singurele implicate. Şi ministrul şi DSP-urile trebuie să aibă responsabilităţi clare pentru a rezolva problema aceasta”, a declarat Anduţa Karetsou, coordonatorul campaniei Declic.

Ministerul Sănătății a anunțat, pe 20 iulie, înființarea unui Comitet Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (nosocomiale). Decizia a fost luată printr-o Hotărâre aprobată de Guvern, la propunerea instituției conduse de Alexandru Rafila.

Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale ar urma să propună Ministerului Sănătății adoptarea de noi acte normative sau modificarea celor în vigoare, în vederea realizării acțiunilor cuprinse în Planul național de prevenire a Infecțiilor Asociate Actului Medical și în Strategia națională de prevenire și limitare a IAAM.

De asemenea, Comitetul va elabora, anual, un plan naţional de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă infecţiile asociate asistenţei medicale, modalităţile de apariţie, măsurile de prevenire, inclusiv responsabilităţile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora.

Din componența Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale vor face parte, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, cei ai Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției / Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informații, Academiei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România.

Un grup de 10 experți va sprijini activitatea comitetului, precizează Ministerul Sănătății.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului, întocmit de Ministerul Sănătății, va fi prezentat la prima reuniune a membrilor acestuia şi va fi aprobat prin Ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro