Raluca Prună, despre proiectul de înăsprire a pedepselor: Prădători sexuali vor continua să existe dacă statul pesedist nu ia măsuri mult mai simple
Fostul ministru al Justiției Raluca Prună critică proiectul de ordonanță de urgență anunțat de Ministerul Justiției în domeniul înăspririi pedepselor, afirmând că acesta reprezintă o ”soluție luată în grabă, fără studii de impact„ pentru a domoli emoția colectivă generată de Cazul Caracal. Ea consideră că, pentru a preveni repetarea unor cazuri similare, sunt necesare măsuri mult mai simple ce țin de redimensionarea forțelor de ordine și transportul public.
”Răpiri vor continua să existe și prădători sexuali dacă statul asta pesedist nu ia măsuri mult mai simple ca de pildă reintroducerea serviciului de transport rutier ca serviciu public. Sau redimensionarea forțelor de ordine publică depopulate de plecări masive la pensie printr-o lege dată tot de PSD în 2015”, a reacționat Prună, pe Facebook.
Fostul ministru mai spune că anunțul făcut de Ministerul Justiției, la doi ani de la inițiativele lui Tudorel Toader de masacrare a legilor justiției, nu reprezintă nicio știre.
”Soluții legislative în materie penală luate vara, în grabă, fără studii de impact, ca emoția colectivă să fie domolită. Nicio știre, de fapt. Așa știe PSD să facă. Mâine se împlinesc 2 ani de la power point’ul lui Toader cu masacrarea legilor justiției”, consideră Prună.
Guvernul va da o ordonanță de urgență privind înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni grave, proiectul propus de Ministerul Justiției și prezentat joi de Ana Birchall prevăzând majorarea pedepselor pentru lipsire de libertate, condiții mai dure pentru liberarea condiționată, precum și alte reguli privind perchezițiile.
„În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se propune incriminarea în mod distinct cu o pedeapsă de la 2 la 8 ani. În ceea ce priveşte liberarea condiţionată, propunem obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru eliberarea condiţionată, creşterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani. În ceea ce priveşte percheziţia, cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, în cameră de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie”, a explicat Birchall.