Sari direct la conținut

Randamente mai mari la rapita decit in imobiliare

Cotidianul

Pretul pentru tona de rapita se cifreaza la valori foarte bune de 300-310 dolari/tona in conditiile in care intr-un an normal se pot recolta circa 3,5-4 tone la hectar, a declarat pentru Cotidianul Lucian Buzdugan, presedintele Consiliului pe produs „Oleaginoase si produse procesate“.

Potrivit acestuia, costurile pentru cultivarea unui hectar cu rapita ajung la circa 1.600 de lei, ceea ce la un curs al dolarului de 2,28 lei inseamna aproximativ 700 de dolari.

Producatorii cheltuiesc, astfel, 700 de dolari pentru un hectar de rapita si vind productia de pe el cu 1.085 de dolari, realizind un profit de peste 50%. „Pretul rapitei este foarte bun si cererea foarte mare. Cred ca, in aceste conditii si daca ne ajuta si vremea, suprafetele cultivate pot creste anual cu 20-30%.

Potentialul Romaniei este de 500.000 ha cultivate, ceea ce ar insemna cam 5% din total culturi. Se va ajunge destul de repede acolo“, afirma Buzdugan.

Conform Ministerului Agriculturii, suprafata cultivata cu rapita a crescut de peste trei ori in ultimul an, de la 104.900 ha la 366.800 ha. Principalii clienti pentru rapita sint fabricile de ulei si procesatorii de biodiesel.

In ultimul an insa, chiar si fabricile de ulei au in proiect constructia de capacitati de procesare biocarburant, pentru a mai reduce presiunea pe piata uleiului, confruntata cu o criza de supraproductie.

Buzdugan mai spune ca finalizarea tuturor capacitatilor de procesare biodiesel aflate acum in proiect va duce la livrarea la intern a intregii productii anuale de rapita. Astfel, Romania va avea posibilitatea sa exporte produsul finit cu valoare adaugata mai mare – biocarburantul – in locul materiei prime.

De altfel, omul de afaceri Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari investitori in cultura de rapita si in productia de biocarburanti, ne-a declarat recent ca nu-si face nici o problema in vederea vinzarii productiei de biodiesel.

Aceasta deoarece cererea venita din exterior este „foarte mare“, iar piata europeana are capacitatea de a absorbi intreaga cantitate produsa intr-un an in Romania.

Un articol de Florin Cojocaru

Integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro