Randamentul obligatiunilor Portugaliei a crescut puternic, pe fondul temerilor ca tara ar putea avea nevoie de un nou imprumut international
Costul finantarii Portugaliei a crescut substantial luni, pe fondul temerilor ca aceasta tara va avea nevoie de un nou plan de salvare sau de o reducere a datoriilor, potrivit Financial Times.
Randamentul obligatiunilor cu scadenta la zece ani a ajuns luni la 15,54% pe piata secundara, de peste doua ori mai mult decat nivelul considerat sustenabil pe termen lung. In cazul titlurilor pe zece ani, randamentul a urcat la 21,44%.
Totodata, costul asigurării contra riscului de default (CDS) al Portugaliei a atins un nivel record, pietele estimand ca sunt 71% sanse ca aceasta tara sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani.
„Investitorii sunt ingrijorati ca Grecia nu a ajuns inca la un acord cu creditorii sai din sectorul privat in ceea ce priveste schimbul voluntar de obligatiuni. Acest lucru a facut ca randamentele obligatiunilor Portugaliei sa creasca, deoarece investitorii sunt ingrijorati ca, in cazul unei intrari dezordonate in incapacitate de plata a Greciei sau a unei restructurari fortate a datoriilor, Portugalia va fi urmatoarea tara vizata”, se arata intr-o nota a Bank of America Merrill Lynch.
La inceputul acestei luni, Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria „junk”, fiind ultima dintre cele trei mari agentii de evaluare financiara care a luat aceasta masura. Decizia S&P din data de 13 ianuarie, a determinat fondurile de investitii sa vanda detinerile de obligatiuni portugheze, pe fondul temerilor ca Portugalia, precum Grecia, ar putea face fata unei iminente intrari in incapacitate de plata.
Premierul Pedro Passos Coelho a declarat in data de 24 ianuarie ca Portugalia va atinge obiectivele fixate in acordul de salvare incheiat anul trecut cu creditorii internationali. El a mai aratat ca, in cazul in care disciplina fiscala a Portugaliei nu va duce la costuri de imprumut mai mici, creditorii internationali ar putea oferi sprijin suplimentar.
„Daca din cauze externe, ce nu au legatura cu indeplinirea obiectivelor din program, Portugalia sau Irlanda nu vor putea reveni pe pietele financiare la data prevazuta, FMI si UE vor mentine programul de sprijin”, a declarat Passos Coelho.