Sari direct la conținut

Raport secret al Bancii Mondiale: Biocombustibilii au provocat criza alimentara

HotNews.ro

Biocombustibilii au fortat cresterea pretului la alimente cu 75% -mult peste estimari- arata un raport secret al Bancii Mondiale citat de The Guardian. Raportul contrazice spusele guvernului american, care sustine ca biocarburantii au determinat cresterea preturilor la alimente cu doar 3%. Documentul constata o crestere cu 140 % a costului ”cosului zilnic” din 2002 pana in februarie 2008.

”Fara o recurgere crescanda la folosirea biocarburantilor, stocurile mondiale de grau si de porumb nu s-ar fi redus atat de mult si cresterile de preturi provocate de alti factori ar fi fost mai moderate”, se arata in raport.

Potrivit analizei efectuate de economistii Bancii Mondiale, productia de combustibil biologic a destabilizat piata alimentara in trei moduri.

Prima este alocarea unei cantitati enorme de cereale pentru productia de biocombustibil. In Statele Unite, o treime din cantitatea de cereale este destinata productiei de etanol, iar jumatate dintre uleiurile vegetale din Uniunea Europeana este folosita pentru productia de biodiesel.

A doua cauza a fenomenului este motivarea fermierilor pentru a cultiva plante destinate productiei de biocombustibil.

Al treilea motiv tine de speculantii de pe piata cerealelor, care au crescut imediat preturile.

La Summitul G8 se vor lua masuri impotriva crizei alimentare

Asociatiile din industria alimentara solicita Comisiei Europene sa priveasca „cu atentie” incurajarea dezvoltarii sectorului biocombustibililor, intrucat acesta absoarbe o cantitate importanta de cereale si oleaginoase, in detrimentul sectorului alimentar.

Un alt raport al Bancii Mondiale arata ca numarul persoanelor care sufera de foame a fost estimat, intre anii 2002-2004, la 862 de milioane, dintre care 830 de milioane in tarile in curs de dezvoltare.

Cresterea continua a preturilor la alimente a provocat proteste in 37 de state din lume, din Camerun si Haiti, pana in Egipt si Niger, sporind temerile ca tot mai multi oameni vor suferi de foame.

Summitul tarilor puternic industrializate (G8) isi propune sa adopte o serie de masuri pentru combaterea cresterii preturilor la alimente. Sefii de state si guverne ai tarilor industrializate din grupul G8 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite), se vor intalni in perioada 7 – 9 iulie la Toyako, pe insula Hokkaido.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro