Rata mortalității infantile, semnificativ mai mare în mediul rural: în județul Tulcea, rata este de 5 ori mai mare decât în București
Condițiile de naștere în România rămân discriminatorii, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă și învechită are o șansă la viață mult diminuată.
Astfel, dacă în județul Tulcea, de pildă, rata mortalității infantile a fost de 11,1 la mia de copii născuți vii, în București rata este de cinci ori mai mică (date 2021). Mai mult, rata mortalității infantile în mediul rural rămâne sensibil mai ridicată față de cea din urban: 6,5, față de 4,2 la mia de copii născuți vii. Prin programul de combatere a mortalității infantile, Organizaţia Salvați Copiii România a mobilizat resurse de aproape 9 milioane de euro, pentru dotarea a 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale.
Județul Tulcea are o rată a mortalității infantile de 11,1 la mie, de cinci ori mai mare decât cea din municipiul București (2,3);
În mediul rural, rata mortalității infantile e sensibil mai mare decât în urban;
Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.
Decizia de a sprijini cu aparatură medicală mai multe unități medicale este a contribuabililor: pe ultima sută de metri, pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către programul de combatere a mortalității infantile.
Peste 1.000 de copii născuți în anul 2021 nu au supraviețuit până la vârsta de un an
Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.
Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:
- Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
- Sălaj (8,9 la mie)
- Neamț (8,2 la mie)
- Călărași (7,6 la mie)
- Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii).
Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.
Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.
„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar”, arată Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii.
România, pe locul 2 în UE la mortalitatea infantilă
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.
Potrivit datelor INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Atsfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.
107 unități medicale, susținute cu echipamente medicale de Organizația Salvați Copiii
Organizația Salvați Copiii România a susținut cu echipamente medicale 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copilului, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.
Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 25 mai 2023.