Război în Ucraina, ziua 1121: Baza aeriană Engels, unde Rusia își ține bombardierele strategice, lovită de drone ucrainene / Kremlinul denunță „planurile de militarizare a Europei” / Zelenski anunță că a primit avioane de luptă F-16 suplimentare

Două orașe rusești „au suferit azi cel mai masiv atac cu drone”, acuză autoritățile din Rusia care susțin că au doborât, în cursul nopţii, 132 de drone ucrainene deasupra teritoriului său. Miercuri, după conversația cu Donald Trump, Volodimir Zelenski a anunțat că acceptă un armistițiu privind atacurile asupra infrastructurii energetice. Tot ieri, liderul de la Kiev a informat că Ucraina a primit mai multe avioane de luptă F-16.
HotNews a transmis LIVETEXT evoluțiile din a 1121-a zi a războiului din Ucraina:
„România, aşa cum a făcut şi până acum, va fi un hub logistic pentru susţinerea Ucrainei”, a declarat președintele interimar Ilie Bolojan, după ce a participat la Consiliul European de la Bruxelles.
„Ceea ce s-a convenit este ca în continuare să se susţină din punct de vedere financiar şi din punct de vedere al muniţiei Ucraina pentru a putea rezista, pentru a nu se rupe frontul, în aşa fel încât atunci când se va ajunge, sperăm cât mai repede posibil, la o încetare a focului să fie în măsură să ducă la o stabilizare a lucrurilor şi la o pace care să dăinuie şi nu doar să fie o scurtă perioadă de încetare a focului. Asta este logica pentru care se acordă sprijin în continuare Ucrainei. (…) A rămas un ajutor voluntar şi fiecare stat, în funcţie de ceea ce se va decide, va susţine această chestiune. România, aşa cum a făcut şi până acum, va fi un hub logistic pentru susţinerea Ucrainei, pentru că menţinerea Ucrainei într-o situaţie stabilă este un sprijin de fapt şi pentru România. Pericolul este ţinut departe de graniţele noastre”, a precizat Ilie Bolojan.
Atac rusesc masiv cu drone asupra Odesa
„Inamicul a atacat masiv Odesa și regiunea cu drone de atac”, a declarat guvernatorul regional, citat de Sky News. „Există pagube la infrastructura civilă, inclusiv la un bloc de locuințe, un centru comercial și mai multe magazine”, a spus Oleg Kiper.
El a adăugat că trei persoane au fost rănite, printre care și o fetiță.
„În urma atacului rusesc, au izbucnit incendii puternice în trei locații”, a mai spus guvernatorul regional.
Forțele ruse au lansat un atac masiv cu drone asupra portului ucrainean Odesa joi seară, notează Reuters.
Andrii Iermak, șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că dronele au lovit obiective civile și au provocat răniți.
Postul public de televiziune ucrainean Suspilne a raportat că în oraș s-au înregistrat peste 18 explozii după ora 22:00, cât și un incendiu. Suspilne a citat oficiali ai serviciilor de utilități, care au declarat că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în mai multe cartiere.
Odesa is burning under the heaviest Russian drone attack yet. Deadly Shaheds keep coming.
— KyivPost (@KyivPost) March 20, 2025
Reports of civilian victims. pic.twitter.com/sbwZdcAzEl
Rusia insistă ca SUA să oprească ajutorul militar pentru Ucraina, iar Putin și Trump se contrazic pe subiect
Rusia a avertizat joi SUA că decizia președintelui Donald Trump de a relua livrările de arme către Ucraina intră în contradicție cu intenția declarată a Washingtonului de soluționare negociată a războiului ruso-ucrainean.
Germania vrea să verifice securitatea sistemelor de armament americane din Bundeswehr
Premierul britanic Keir Starmer a dat asigurări joi că planurile de apărare a unei posibile încetări a focului între Ucraina și Rusia „prind contur”, la încheierea unei reuniuni la Londra între șefii de stat major din „peste 25 de țări”, potrivit Downing Street.
El a indicat că aceste discuții sunt menite să concretizeze „intenția politică” de a oferi Ucrainei garanții de securitate. „Fie că este ceea ce s-ar putea întâmpla pe mare, în aer sau în apărarea frontierelor, iar aceste planuri prind contur”, a adăugat el, fără a da detalii.
Berlinul vrea să examineze securitatea armamentului său american, afirmă joi cotidianul german Süddeutsche Zeitung.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, are în vedere o reuniune de experți cu privire la securitatea sistemelor de armament americane ale Bundeswehr (armata germană), într-un moment în care virajul strategic întreprins de președintele Donald Trump face să apară îndoieli cu privire la fiabilitatea aliatului american, a scris Süddeutsche Zeitung.
Potrivit informațiilor cotidianului, ministrul Pistorius, care are șanse bune să își păstreze postul în viitorul guvern condus de Friedrich Merz, va consulta generali, experți militari și reprezentanți ai biroului de aprovizionare al Bundeswehr cu privire la securitatea materialului american, afla deja în uz sau comandat.
„Accentul va fi pus de asemenea pe fiabilitatea avioanelor de luptă”, mai scrie publicația.
Germania a anunțat, după invazia rusă în Ucraina, un proiect de achiziție a 35 de avioane F-35 de la Lockheed Martin pentru a înlocui o parte a flotei sale învechite de avioane Tornado. (AFP)
Rusia a desemnat joi un think tank german – Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP) – drept organizație „indezirabilă”.
Decizia a fost anunțată de Biroul procurorului general din Moscova, care a afirmat că DGAP discreditează politica externă și internă a Rusiei. De asemenea, procurorii acuză institutul german că sprijină sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul militar pentru Ucraina.
DGAP își propune să orienteze dezbaterile privind politica externă a Germaniei, notează agenția germană DPA, citată de Agerpres.
Declararea DGAP ca „indezirabilă” echivalează cu o interzicere a activităților sale în Rusia. Experții ruși care colaborează cu DGAP ar putea fi pedepsiți prin lege.
Justiția rusă a declarat, după declanșarea invaziei în Ucraina în februarie 2022, ca indezirabile o serie de organizații germane, printre care Institutul Istoric German de la Moscova și Asociația Germană de Studii Est-Europene.
Americanii se întâlnesc luni în Arabia Saudită și cu rușii, și cu ucrainenii. Delegațiile vor purta discuții în paralel
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că o delegație ucraineană se va întâlni luni în Arabia Saudită cu oficiali americani, în aceeași zi și în același loc urmând să se desfășoare de asemenea o reuniune ruso-americană, dar nu sunt prevăzute cu acest prilej contacte între Rusia și Ucraina, delegațiile acestora urmând să fie în încăperi separate.
Apelul lui Zelenski la summitul UE
Discuția telefonică Trump-Putin nu este „nici pe departe o victorie americană”. Un cunoscut istoric semnalează o schimbare în strategia de comunicare a Kremlinului
Convorbirea telefonică între Vladimir Putin și Donald Trump i-a oferit prilejul președintelui Rusiei de a anunța public propriile condiții pentru a suspenda ostilitățile – oprirea ajutorului străin și a schimbului de informații pentru Ucraina, spune, într-un interviu pentru Contributors.ro, analistul Armand Goșu, care remarcă o schimbare în strategia de comunicare a Kremlinului.
Practic, Putin – care a ieșit primul cu un comunicat – a fixat condițiile pentru încetarea focului solicitată de Trump și care i-a fost impusă cu brutalitate lui Zelenski, afirmă Goșu.
„Toate centralele nucleare din Ucraina aparțin poporului ucrainean”, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Oslo, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce președintele american Donald Trump a sugerat că SUA ar putea prelua conducerea centralelor nucleare din Ucraina ca o formă de garanție de securitate.
„Acestea sunt centrale nucleare de stat, nu sunt proprietate privată în Ucraina”, a spus Zelenski, întrebat dacă Statele Unite ar putea controla centralele ucrainene.
Summit UE la Bruxelles: Toți liderii europeni, cu excepția lui Orban, reafirmă sprijinul pentru Ucraina / Zelenski le cere obuze
Liderii statelor UE care au participat joi la un summit european la Bruxelles și-au reafirmat angajamentul de a susține în continuare Ucraina în războiul cu Rusia și de a menține presiunea asupra Moscovei, dar declarația semnată la finalul summitului nu menționează ajutorul de 40 de miliarde de euro cerut pentru Ucraina de șefa diplomației UE, Kaja Kallas, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor europeni să aprobe 5 miliarde de euro pentru achiziția de obuze destinate Ucrainei, o inițiativă avansată de aceeași șefă a diplomației UE.
O nouă rundă de discuții ruso-americane, luni, în Arabia Saudită
Următoarea rundă de discuții ruso-americane va fi la nivel de experți și va avea loc luni în capitala saudită Riad, a anunțat joi consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov. „Aceste consultări vor avea loc luni, 24 martie, la Riad”, a precizat el, adăugând că a discutat cu consilierul pe securitate națională al președintelui Donald Trump, Mike Waltz.
Secretarul general al ONU afirmă că pacea în Ucraina trebuie să fie una „justă”
Orice încetare a focului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei este binevenită, pentru că salvează vieți, a declarat joi secretarul general al ONU Antonio Guterres, adăugând însă că o astfel de încetare a focului ar trebui să contribuie la realizarea unei păci durabile și juste, bazate pe Carta ONU și pe respectul pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
„Suntem convinși că Uniunea Europeană este o bază fundamentală pentru un răspuns multilateral la provocările cu care ne confruntăm în materie de securitate, climă, dezvoltare durabilă și drepturile omului. În acest context, avem o preocupare deosebită și este vorba despre Ucraina. Evident, orice încetare a focului este binevenită pentru că salvează vieți. Dar este important ca această încetare a focului să deschidă calea către o pace dreaptă în Ucraina. O pace justă în Ucraina este o pace care respectă Carta ONU, dreptul internațional și rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, în special cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat Antonio Guterres la Bruxelles, unde urmează să participe la o reuniune a Consiliului European.
Președintele Volodimir Zelenski a cerut liderilor țărilor Uniunii Europene să aloce Ucrainei 5 miliarde de euro pentru obuze de artilerie cât mai curând posibil. Șeful statului ucrainean a solicitat acest lucru în cadrul unei adrese video pentru participanții la ședința Consiliului European.
„Avem nevoie de fonduri pentru obuzele de artilerie și am fi foarte recunoscători pentru sprijinul european în valoare de cel puțin 5 miliarde de euro cât mai curând posibil”, a subliniat Zelenski.
VIDEO Explozie uriașă la baza aeriană „Engels”, unde Rusia își tine bombardierele strategice
Ucraina a atacat joi cu drone aerodromul „Engels” unde Rusia își ține bombardierele strategice, atacul provocând o explozie uriașă și un incendiu la aproximativ 700 km de liniile frontului războiului, arată imagini video surprinse de localnici.
CIA a transmis Casei Albe că soldații ucraineni nu sunt încercuiți în Kursk, dar Trump a continuat să susțină acest lucru, alături de Putin
Cum a reacționat Zelenski atunci când Macron l-a sunat în timp ce dădea un interviu. Momentul a fost filmat VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a răspuns la telefon, miercuri, în timpul unui interviu video cu un jurnalist, omologului său francez Emmanuel Macron.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunțat, joi, „planurile de militarizare a Europei”, în contextul în care Uniunea Europeană a lansat un proces de reînarmare menit să răspundă amenințării ruse.
Declarațiile președintelui american Donald Trump cu privire la un ajutor suplimentar în materie de apărare antiaeriană pentru Ucraina sunt ”extrem de importante”, a salutat joi șefa diplomației europene Kaja Kallas.
„Mă bucură anunțul președintelui Trump conform căruia SUA încearcă să găsească (sisteme de) apărare antiaeriană suplimentare pentru Ucraina. Aceasta este extrem de important”, a declarat Kallas la sosirea ei la Bruxelles pentru un summit al liderilor țărilor din UE.
Ucraina cere de multă vreme mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja orașele și infrastructura, supuse aproape în fiecare zi unor atacuri ale forțelor ruse. În timpul convorbirii sale telefonice cu Donald Trump, miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sisteme de apărare antiaeriană suplimentare pentru a-i proteja pe civilii ucraineni, „în special sisteme Patriot”, potrivit unei relatări asupra convorbirii, publicată de Casa Albă.
Președintele american „a acceptat să lucreze cu el pentru a găsi ceea ce este disponibil, în special în Europa”, potrivit aceleiași surse.
Soldații ucraineni din Kursk au pierdut teren în ultimele zile, dar nu sunt încercuiți de forțele ruse, contrar declarațiilor recente făcute de Donald Trump și Vladimir Putin, au declarat pentru Reuters trei oficiali americani și europeni familiarizați cu evaluările serviciilor de informații ale guvernelor lor.
Maria Zaharova, atac furios la adresa Franței
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a denunțat în termeni duri joi discuțiile dintre Franța și alte țări privind trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina.
„Nu ar fi exagerat să spunem că Franța de astăzi a devenit un incubator de teroriști. Nu este un secret pentru nimeni că oamenii din Republica a Cincea sunt reprezentați pe scară largă în organizațiile islamiste radicale din Orientul Mijlociu. Franța a condus în mod constant printre țările europene în completarea rândurilor ISIS”, a acuzat ea.
„De asemenea, merită să ne amintim că teroriștii din întreaga lume sunt hrăniți astăzi, armele occidentale, inclusiv cele de fabricație franceză, ‘se scurg’ de pe teritoriul Ucrainei”, a mai spus Zaharova în timpul briefingului ei zilnic pentru jurnaliștii ruși.
Ea a subliniat că Parisul umflă mituri despre „amenințarea rusă” în contextul eforturilor Rusiei și ale Statelor Unite privind încheierea ostilităților din Ucraina.
„Percepând cu durere eforturile Moscovei și Washingtonului de a găsi modalități de rezolvare a crizei din jurul Ucrainei, administrația lui Emmanuel Macron a început în ultimele săptămâni să aprindă miturile despre ‘amenințarea existențială a Rusiei’ cu un zel frenetic. Sarcina este clară – să consolideze ‘imaginea inamicului’ în mintea francezilor, să justifice chiar și o creștere a cheltuielilor militare din cauza Rusiei, până la trimiterea contingentelor militare în Ucraina”, a mai afirmat aceasta.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi la Oslo pentru o întâlnire cu premierul norvegian Jonas Gahr Store, a anunțat guvernul norvegian.
„Aștept cu nerăbdare să am discuții bune cu privire la cel mai bun mod în care Norvegia poate ajuta Ucraina, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, a declarat Store, citat într-un comunicat de presă transmis de biroul său.
Înfășurați în paltoane călduroase și purtând căciuli de lână, sute de oameni au înfruntat vremea rece de primăvară din Moscova pentru a se încolona la o coadă. Însă nu au venit să vadă o celebritate sau o expoziție exclusivă. Ceea ce își doresc locuitorii capitalei ruse sunt vize japoneze.
Rusia a publicat un nou bilanț al pierderilor ucrainene
Armata rusă a publicat joi un bilanț a ceea ce ea susține că sunt pierderile totale înregistrate de forțele armate ale Ucrainei de la începutul războiului: 658 de avioane, 283 de elicoptere, 47.578 de vehicule aeriene fără pilot, 601 de sisteme de rachete antiaeriene, 22.374 de tancuri și alte vehicule de luptă blindate, 1.530 de lansatoare multiple de rachete, 22.783 de vehicule militare speciale.
Cifrele depășesc însă cu mult capabilitățile totale ale Ucrainei, potrivit analiștilor.
Ambasadorul Rusiei în Belarus, Boris Gryzlov, a avertizat Polonia să „nu testeze” capacitățile defensive ale Rusiei și Belarusului. El a afirmat că nici Rusia și nici Belarus nu iau și nu planifică nicio acțiune împotriva Poloniei „care ar putea fi interpretată ca reprezentând o amenințare militară”.
„În același timp, am declarat public de mai multe ori că primul pas al forțelor armate poloneze către granița Uniunii [statale dintre Rusia și Belarus] va fi și ultimul pentru ele. Avem toate capacitățile necesare pentru asta”, a amenințat Gryzlov.
Comentariile sale vin în contextul în care Polonia și statele baltice au anunțat recent că se vor retrage din Convenția de la Ottawa privind interzicerea minelor antipersonal.
„Nu este prima dată când au ignorat documentele internaționale pe care ele însele le-au semnat. Evaluările corespunzătoare au fost date în mod repetat de conducerea Ministerului rus de Externe și sunt exhaustive”, a declarat acum Gryzlov. El a subliniat că Rusia nu vede „nicio precondiție” pentru ca Polonia să instaleze mine antipersonal la granița sa cu Belarus.
Dmitri Medvedev a declarat joi că Rusia nu a expulzat nicio companie occidentală, ci că acestea „au plecat singure, iar acum le va fi greu să se întoarcă”. El a avertizat că nu va fi ușor pentru companiile străine să revină pe piața rusă, indiferent de „motivul exodului”.
„Viața a dovedit adevărul acestor cuvinte. Nu am expulzat pe nimeni, au plecat ei înșiși – unii sub presiunea guvernelor lor, alții de frică, alții din solidaritate cu neonaziștii”, a susținut Medvedev, reluând vechea teză a Moscovei privind conducerea „nazistă” a Ucrainei.
Zelenski a confirmat în cadrul aceleiași videoconferințe de joi că l-a invitat pe omologul său american Donald Trump să viziteze Ucraina.
„În perioada în care aveau loc alegerile [din SUA], îmi doream foarte mult ca președintele Trump și echipa sa să vină în Ucraina. Cred că este foarte important să ne vedem orașele”, a afirmat președintele ucrainean.
„Aș vrea să vadă că țara noastră respiră și inima Europei de Est bate, bate cu adevărat, asta este important pentru mine. Și cred că comunicarea cu armata l-ar ajuta pe președintele Trump. Vorbind cu oamenii de pe stradă, ar înțelege atitudinea lor față de Putin, față de ruși și dacă este posibil să ierți ce s-a întâmplat în 50-100 de ani”, a subliniat liderul de la Kiev.
Zelenski anunță că a primit avioane de luptă F-16 suplimentare
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat, miercuri, într-o videoconferință, că Ucraina a primit „mai multe” avioane de luptă F-16 de concepţie americană, a căror livrare către Ucraina a început în 2024. Liderul de la Kiev nu a precizat numărul exact al acestora.
De asemenea, liderul ucrainean a mai spus că preşedintele rus Vladimir Putin „nu doreşte o încetare a focului” atât timp cât trupele ucrainene rămân în regiunea rusă Kursk.
După ce a discutat telefonic cu Donald Trump, Zelenski a anunțat că a fost de acord să oprească loviturile asupra infrastructurii energetice ruse, după ce Vladimir Putin a agreat același lucru în conversația telefonică avută marți cu președintele american. Zelenski a mai spus că o întâlnire între echipele de negociere ale Ucrainei și SUA poate avea loc în Arabia Saudită în zilele următoare.
Rusia transmite că a doborât în cursul nopţii 132 de drone ucrainene deasupra teritoriului său, atacul rănind două persoane şi provocând un incendiu la o bază aeriană militară, conform autorităţilor.
Armata ucraineană trimite cu regularitate drone împotriva Rusiei, ca răspuns la atacurile Moscovei care vizează zilnic, de trei ani, teritoriul său. Conform unui comunicat de presă al Ministerului Apărării rus, 54 de drone au fost interceptate în regiunea Saratov, la aproximativ 700 km sud-est de Moscova, şi 40 în regiunea vecină Voronej.
Saratov, capitala regiunii omonime, şi oraşul Engels „au suferit astăzi cel mai masiv atac cu drone” de la începutul ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022, a declarat guvernatorul regional Roman Busarghin pe Telegram. (AFP)
Russia's Saratov and Engels faced their most massive drone attack overnight. According to Ukrainian OSINT journalists, the strike targeted an ammunition depot.
— ASTRA (@ASTRA_PRESS) March 20, 2025
In Engels, thick smoke was seen this morning in the 3rd Letny Gorodok neighborhood, about 10 kilometers from the… pic.twitter.com/EraNyasJ7p
Statele Unite ar putea interveni pentru a gestiona centralele electrice ucrainene, potrivit comunicatului de presă publicat de Departamentul de Stat american după convorbirea telefonică pe care Donald Trump a avut-o cu Volodimir Zelenski.
Potrivit comunicatului, Donald Trump a declarat „că Statele Unite ar putea fi foarte utile în exploatarea acestor centrale cu expertiza lor în materie de electricitate şi utilităţi. Proprietatea americană asupra acestor centrale ar fi cea mai bună protecţie pentru această infrastructură şi un sprijin pentru infrastructura energetică ucraineană”.
Şefii de stat major din aproximativ 30 de ţări pregătiţi să contribuie cu garanţii de securitate pentru Ucraina se întâlnesc joi în Marea Britanie pentru a discuta un plan de menţinere a păcii în cazul unei încetări a focului cu Rusia.
Evenimentele de miercuri, ziua 1120 a războiului, au fost LIVE aici