Sari direct la conținut

Războiul din Ucraina pe punctul de a lua o nouă turnură: Ucrainenii au trecut la contraatac în est

HotNews.ro
fortele armate ale Ucrainei in Harkiv, Foto: HAMED HAMI ROSHAN / Sipa Press / Profimedia Images
fortele armate ale Ucrainei in Harkiv, Foto: HAMED HAMI ROSHAN / Sipa Press / Profimedia Images

​Ucraina a anunțat marți că forțele sale au recucerit sate de la trupele rusești, într-o contraofensivă majoră în nord-estul țării, care ar putea semnala o schimbare a ritmului războiului și ar putea periclita avansul principal al Rusiei, relatează Reuters.

Micile victorii ale contraofensivei ucrainene

Tetiana Apatchenko, ofițer de presă pentru Brigada a 92-a Mecanizată, principala forță ucraineană din apropierea Harkivului, a confirmat că trupele ucrainene au recucerit în ultimele zile așezările Cerkaski Tyshky, Ruski Tyshki, Borshchova și Slobozhanske, într-o zonă aflată la nord de Harkiv.

Yuriy Saks, consilier al ministrului Apărării Oleksii Reznikov, a declarat că succesele luptătorilor ucraineni împing artileria rusă de pe raza de acțiune a unor părți din Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care a fost bombardat încă de la începutul războiului.

„Operațiunile militare ale forțelor armate ucrainene în jurul Harkivului, în special la nord și nord-est de Harkiv, sunt un fel de poveste de succes”, a declarat Saks pentru Reuters.

„Armata ucraineană a fost capabilă să-i împingă pe acești criminali de război într-o linie dincolo de raza artileriei lor.”

Ucrainenii se apropie de liniile de aprovizionare ale rușilor și de granița cu Rusia

Contraatacul ar putea semnala o nouă fază a războiului, Ucraina trecând acum la ofensivă după săptămâni în care Rusia a lansat un asalt masiv pe care trupele ucrainene l-au ținut în frâu în mare parte.

Împingând forțele ruse care ocupaseră periferia Harkivului încă din primele zile ale războiului, ucrainenii se deplasează în apropiere de liniile de aprovizionare care susțin principala forță de atac rusă înspre sud.

„Încearcă să intrerupă liniile de aprovizionare ale rușilor, pentru că aceasta este într-adevăr una dintre principalele lor slăbiciuni (ale rușilor)”, a spus Neil Melvin de la think-tank-ul RUSI din Londra.

„Ucrainenii se apropie de granița cu Rusia. Așa că toate câștigurile pe care rușii le-au făcut în primele zile în nord-estul Ucrainei acum le alunecă printre degete”.

Ucraina urmărește eliberarea tuturor teritoriilor

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba afirmă că, dacă Ucraina va câștiga bătălia pentru Donbas, ar dori să elibereze toate teritoriile sale ocupate de Rusia, fără a exclude însă posibilitatea negocierilor.

„În primele luni ale războiului victoria pentru noi însemna retragerea forțelor rusești pe pozițiile pe care le-au ocupat înainte de 24 februarie și plătirea pagubelor provocate”, a declarat Kuleba într-un interviu publicat marți de Financial Times.

„Acum, dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar și câștigăm bătălia pentru Donbas, care va fi crucială pentru dinamica viitoare a războiului, bineînțeles că victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea restului teritoriilor noastre”, a adăugat el.

Informații că trupe rusești refuză să respecte ordinele în Donbas

Un oficial american al apărării spunea luni că SUA dețin informații bazate pe relatări că militari ruși și ofițeri de diferite grade, chiar până la nivelul batalionului, refuză să respecte ordinele de a avansa în noua ofensivă din Donbas.

Oficialul a spus că acești ofițeri „fie au refuzat să se supună ordinelor, fie nu le respectă cu același zel pe care l-ați fi așteptat de la un ofițer”.

Forțele ruse s-au luptat cu probleme de moral încă de la începutul invaziei, potrivit acestui oficial, care este doar una dintre numeroasele probleme care au afectat armata rusă în timpul acestui război.

De asemenea, forțele ruse se confruntă în continuare cu probleme de logistică care le încetinesc progresul, potrivit oficialului.

Uzina Azovstal, bombardată fără încetare

Eșecurile de lângă Harkiv aruncă în aer planurile de război ale Moscovei exact în momentul în care capitalele occidentale credeau că președintele Vladimir Putin spera să prezinte o victorie majoră pentru o sărbătoare care marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Luni, Putin a prezidat o uriașă paradă militară din Piața Roșie din Moscova pentru Ziua Victoriei. Țările occidentale își făcuseră griji că, în absența unui succes major pe câmpul de luptă de anunțat, el ar putea ordona în schimb o mobilizare la nivel național. Dar, în acest caz, el nu a făcut niciuna dintre aceste lucruri – i-a îndemnat pe ruși să lupte în continuare, dar nu a dat indicații cu privire la strategia lui ulterioară.

De când Rusia a fost forțată să abandoneze asaltul asupra capitalei Kiev la sfârșitul lunii martie, principala sa forță de atac a încercat să încercuiască trupele ucrainene în regiunea de est, în Donbas. Forțele ucrainene au rezistat împotriva atacurilor intense din trei direcții.

Împingând forțele în nordul Harkivului, Ucraina ar putea încerca acum să schimbe situația și să forțeze Moscova să treacă la încercarea de a-și apăra propriile linii de aprovizionare, care se întind de la granița cu Rusia până la orașul Izium, la sud de Harkiv.

În sud, forțele ruse continuă marți să lovească oțelăria Azovstal din Mariupol, încercând să captureze ultimul bastion al rezistenței ucrainene în orașul ruinat, unde Ucraina spune că zeci de mii de oameni au murit în două luni de asediu și bombardament rusesc.

Zeci de civili au fost evacuați din oțelărie în ultimele zile, dar un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a spus că cel puțin 100 au mai rămas în interior.

Regimentul Azov din Ucraina, care a rezistat în Azovstal, a declarat prin intermediul Telegram că, în ultimele 24 de ore, 34 de avioane rusești au survolat uzina. Potrivit mesajelor, uzina a fost supusă atacurilor atât dinspre marina rusă, cât și dinspre tancuri, supusă focului de artilerie și rachete.

––

Urmărește ultimele evoluții din a 76-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro