Sari direct la conținut

Razboiul gazului de la granita Romaniei

HotNews.ro

Gazprom a redus livrarile de gaze catre Ucraina, pe motiv ca are bani de primit. Kievul spune ca va plati, dar in acelasi timp incearca sa scape de intermediarii care mijlocesc livrarile. Tari din Uniunea Europeana risca sa se confrunte cu o noua criza a gazelor, in urma acestei noi dispute ruso-ucrainene. De ce se intampla toate acestea? Este posibila reluarea situatiei din 2005, cind UE si-a dat seama ca se afla la mina Rusiei in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale?

Situatia nu este deloc simpla si nici macar limpede. Gazprom a anuntat ca a redus livrarile de gaze catre Ucraina cu 25%. Kievul spune ca s-a ajuns deja la 35%. Moscova ameninta ca va face reduceri suplimentare. Cu toate acestea, Gazpromul nu poate sa coboare sub pragul de 60 la suta in ce priveste livrarile, deoarece si-ar incalca obligatiile contractuale. Se anunta un conflict de lunga durata, care risca sa duca inclusiv la afectarea livrarilor energetice catre tarile din Uniunea Europeana.

Principalul motiv formal care a dus la declansarea acestui nou „razboi al gazelor” intre Rusia si Ucraina este dorinta premierului de la Kiev, Iulia Timoshenko, de a scapa de companiile ce intermediaza livrarile de gaze. Pe scurt, Ucraina primeste gaz de la Gazprom, dar care de fapt nu este nici macar gaz rusesc.

Mai exact, Gazprom cumpara gaz pentru Ucraina din Asia centrala (Turkmenistan, Kazahstan si Uzbekistan) si apoi il vinde companiei RosUkrEnergo (RUE). Aceasta, la rindul sau, il vinde – la granita cu Rusia – unei alte companii, numita Ukrgazenergo. Ukrgazenergo este un joint-venture intre compania ucraineana de stat Naftogaz Ukrainy si aceeasi RUE. Naftogaz se ocupa in principal de livrarile catre consumatorii casnici.

V-ati pierdut in amanunte si denumiri de neinteles? Hm . Si asta nu e tot. E un hatis de nedescris si in ceea ce priveste actionariatul companiilor care mijlocesc tranzactiile de gaze. Oficial, RUE este inregistrata in Elvetia si apartine in cote egale Gazprom (50%) si oamenilor de afaceri ucraineni, Dmitri Fartash (45%) si Ivan Fursin (5%). Acesta din urma are ceva afaceri si in Romania, dar la o scara mica. Oricum, despre Fartash se stie ca este un apropiat al unei misterioase figuri a lumii interlope din rasaritul Europei, Simeon Moghilevich.

Moghilevich a fost recent arestat la Moscova, iar presa rusa a vorbit despre el doar ca despre „Don Simeon”, particula Don ne-reprezentind un rang nobiliar ci desemnind doar faptul ca ar fi capul unei structuri mafiote.

Despre Moghilevich doar se vorbeste – fara a fi fost insa dovedit in instanta – ca ar fi fost implicat in ample operatiuni de spalare de bani, inclusiv in crearea RUE.

Cert este ca in urma trecerii prin acest paienjenis de companii, pretul gazului creste de la 100 USD pe mia de metri cubi, cit este cumparat de la sursa, pina la circa 180 de USD, la intrarea in Ucraina. Schema de fata este in functiune de la 4 ianuarie 2006 si a fost legitimata in urma unor presiuni imense puse de Moscova asupra guvernului ucrainean, condus la acel moment de Iuri Iekhanurov. Acum, noul lider al cabinetului de la Kiev incearca sa scape de companiile intermediare, pentru a reusi o scadere a pretului.

Numai ca acest lucru nu este deloc usor, si cu atit mai putin in interesul Gazprom sau al companiilor si oamenilor de afaceri apropiati acestuia. Ucraina pare decisa sa nu renunte la intentiile sale si ofera asigurari ca livrarile de gaze nu vor fi afectate (in ciuda reducerii cantitatilor primite de la Gazprom) deoarece are rezerve pentru cel putin o luna, aflate intr-un depozit subteran. Numai ca anuntul acestor rezerve, facut de catre compania de stat Naftogaz, risca sa devina unul caduc atita timp cit, conform cotidianului Kommersant, proprietarii gazului din depozit sunt tocmai RUE si Ukrgazenergo. Care au alte interese decit cele ale actualului guvern de la Kiev.

Ucraina, care a platit circa 1 miliard de dolari saptamina trecuta, inca mai are datorii consistente catre Gazprom, de circa 1,5 miliarde de dolari. In schimb, guvernul ucrainean a afirmat ca a solutionat problema datoriilor pentru anii 2006 si 2007, dar reproseaza societatilor intermediare UkrGazEnergo si RosUkrEnergo ca au blocat transferul banilor. In plus, negocierile din ultimele zile nu au dus la nici un acord care sa determine cadrul cooperarii in domeniul gazului pe viitor.

Reducerea livrarilor de gaze catre Ucraina reprezinta un potential risc si pentru numeroase tari din Uniunea Europeana, in conditiile in care Ucraina este o importanta tara de tranzit. Potrivit Gazprom, Comisia Europeana si partenerii sai europeni au fost „avertizati dinainte cu privire le evolutia situatiei”.

In 2005, UE a fost afectata pentru scurt timp de o situatie de criza legata de incetarea livrarilor de gaze din Rusia catre Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro