Sari direct la conținut

Razboiul preturilor la energia electrica

HotNews.ro
Energie, Foto: AGERPRES
Energie, Foto: AGERPRES

Mai multe decizii ale autoritatilor, luate deja sau aflate in stadiul de intentie, au pus pe jar si au nemultumit mai multi actori principali de pe piata energiei electrice. Distribuitorii sunt suparati ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) doreste sa scada le scada tarifele de distributie cu 5,54% pana la 16,3%. Producatorii de energie regenerabila se considera nedreptatiti pentru ca Ministerul Energiei si ANRE se gandesc sa le stabileasca o cota obligatorie pentru certificate verzi de doar 12,15% fata de 17% cat era initial stabilit in Legea 220/2008. Dar care este adevarul in spatele acestor nemultumiri? Cum s-a ajuns in aceasta situatie? De ce au de castigat marii consumatori industrali de energie si de ce au de pierdut consumatorii din randul intreprinderilor mici si mijlocii. Vezi in text raspunsurile.

Context. Ministerul Energiei a pus in dezbatere publica, la inceputul acestei saptamani, un proiect de Hotarare de Guvern care stabileste cota anuala obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi, pentru anul 2016, la 12,15% din consumul final brut de energie electrica. Pe scurt, este o cota de certificate verzi mult mai mica decat cea stabilita initial in Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile, respectiv 17%. In mod firesc, producatorii de energie regenerabila au acuzat imediat lipsa de predictibilitate si nedreptate, spunand ca vor avea pierderi uriase. Aceasta in conditiile in care si in 2015 cota de certificate verzi a fost mai mica. Proiectul de Hotarare de Guvern a fost realizat in baza scenariilor ANRE.

Tot in aceasta saptamana au fost puse in dezbatere publica ordine ale ANRE privind reducerea de la 1 ianuarie 2016 a tarifelor de distributie a energiei electrice cu 5,54% pana la 16,3%, in functie de distribuitor si de tensiune (mica, medie sau inalta). Cele mai mari reduceri ar fi la ENEL, intre 13,75% si 16,3%. La CEZ ar fi intre 10,98% si 11,14%, la E.ON intre 9,28% si 10,11%, iar la Electrica intre 5,54% si 14,4%.

  • Certificatele verzi. De ce au ajuns sa suporte IMM-urile si producatorii de energie regenerabila ajutorul de stat dat unor mari consumatori

Stabilirea unei cote reduse pentru certificate verzi este puternic influentata de unele decizii luate anul trecut de catre fostul Guvern. Este bine cunoscut in domeniu razboiul pe care il pornise fostul ministru al economiei Constantin Nita impotriva regenerabilelor. Asa a luat fiinta Hotararea de Guvern 495/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat prin exceptarea marilor consumatori de energie electrica de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Adica, cei mai mari consumatori, cei industriali, nu mai sunt obligati sa plateasca o mare parte din certificate verzi. Insa, cineva trebuia sa le plateasca, fiind estimata o suma de vreo 750 de milioane euro in zece ani. Asa s-a ajuns ca aceasta povara sa fie transferata asupra celorlalti consumatori. Cei casnici nu simt foarte mult in factura, fiind cativa zeci de bani lunar in plus. Insa, consumatorii industriali care nu intra in categoria celor mari, favorizati pentru ajutorul de stat, pot ajunge sa plateasca sute de mii de lei anual in plus pentru energia electrica. Adica, pe langa certificatele verzi pe care oricum le platesc, acestia trebuie sa le suporte si pe cele ale marilor consumatori.

In aceste conditii, autoritatile nu puteau creste cota obligatorie de energie care beneficiaza de certificate verzi la cat a fost stabilit initial prin Legea 220. Cu cat este cota mai mare, cu atat este povara mai grea pentru consumatori, atat casnici, cat si din randul IMM-urilor. Trebuia gasit un echilibru in asa fel incat nici consumatorii sa nu aiba prea mult de suferit de pe urma energiei verzi. Asa ca intentioneaza sa mearga pe un nivel mult mai mic, de 12,14%. Cel putin atat este prevazut in proiectul de HG. Posibil sa mai creasca putin in varianta finala, pana la 12,5%, cota obligatorie de certificate verzi. Aceasta pentru ca producatorii de energie regenerabila s-au plans ca vor ajunge in faliment. In conditiile in care a ajuns sa fie o industrie uriasa, falimentul unora dintre ei ar fi greu de suportat la nivelul tarii. ANRE estimeaza ca se va ajunge la sfarsitul anului viitor la capacitati instalate in energia regenerabila de 6.000 MW, fata de 5.000 MW cati sunt acum, adica aproape atat cat are si Hidroelectrica cu toate hidrocentralele sale. Pentru mai multe amanunte vezi proiectul de HG atasat.

In cursul zilei de joi, 3 decembrie, au avut o intalnire cu ministrul energiei Victor Grigorescu si au pus toate nemultumirile pe masa negocierilor. Pe langa aceasta cota obligatorie prea mica pentru ei, mai au si problema nivelului redus de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata libera. Din patru certificate, reusesc sa vanda doua, la pret minim. Victor Grigorescu pare sa fi admis problemele lor. De altfel, a transmis si un mesaj pe contul de Facebook, la scurt timp de la intalnirea cu producatorii de energie regenerabila: „E nevoie imperioasa de predictibilitate in sectorul energetic si va asigur ca suntem constienti pe deplin de acest fapt. Pentru moment, vom face tot ce ne sta in putere pentru a ne asigura ca vom respecta termenele procesului legislativ astfel incat de la 1 ianuarie 2016 sa putem avea o noua cota pe piata regenerabilelor. E posibil ca ea sa nu satisfaca toate dorintele, dar e necesar sa o avem astfel incat sa gasim un punct din care sa construim o strategie nationala de energie si o predictibiltate in domeniul regenerabilelor. Am inteles doleantelor celor din domeniu si tocmai din acest motiv mi-am exprimat rugamintea catre presedintele ANRE, de a mai arunca o privire peste cifrele pe care se va fundamenta noua cota. Stim ca anul trecut am fost la un nivel de 11,9%, iar in acest an s-a ajuns la 12,15%”.

Revenind la marii consumatori exceptati de la plata certificatelor verzi, este neclar in ce conditii au ajuns unii dintre ei sa fie beneficiarii ajutorului de stat. Hotararea de Guvern 495/2014 a aparut in urma unui lobby puternic facut de companiile Alro si ArcelorMittal (Vezi aici mai multe amanunte) Insa, nu doar ei sunt avantajati. Potrivit Ministerului Energiei, pana in luna august au fost emise 27 de acorduri de exceptare, carora le corespunde o cantitate de energie electrica exceptata de circa 6.000 GWh, ceea ce inseamna 6.000.000 MWh. Pana la sfarsitul anului sunt estimate exceptari de 7.000 GWh, iar pana la sfarsitul anului viitor de 8.000 GWh. In aceasta situatie, conform estimarilor ANRE, impactul certificatelor verzi in factura consumatorilor finali de energie electrica va inregistra o crestere de la circa 35 lei/MWh cat ar fi cu acea cota obligatori de certificate verzi, la circa 43 lei/MWh.

Comisia Europeana a fost de acord cu acest ajutor de stat, insa in anumite conditii. Beneficiarii trebuie sa faca investitii in eficienta energetica, sa prezinte dovada realizarii lor, iar Ministerul Economiei, cel care gestioneaza ajutorul, sa faca analiza dosarelor si sa le aprobe. Insa, exista informatii potrivit carora acesti beneficiari nu sunt verificati daca au realizat sau nu investitiile, asa cum sustin cand depun cererile de exceptare. Nici macar nu este facuta public lista celor 27 de consumatori care au primit pana acum aviz de exceptare. Aici lucrurile trebuie lamurite in primul rand de Ministerul Economiei, mai ales ca cei care platesc certificate verzi sunt indreptatiti sa stie pentru cine suporta facturi in plus.

UPDATE Ministerul Economiei a publicat vineri lista cu marii consumatori pentru care a fost aprobat pana acum ajutorul de stat. Aceasta in conditiile in care pe lista se afla si Lafarge Ciment Romania, companie condusa de actualul ministru Costin Borc. Sunt 37 de companii. Vezi aici.

  • Distribuitorii vor preturi mari, chiar si nejustificate

Facturile la energia electrica sunt influentate si de tarifele reglementate la distributie. Pentru anul viitor, acestea vor fi reduse mult, cu pana la 16,3%. Pentru consumator, indiferent in ce categorie se afla, este o veste buna, deoarece s-ar reduce facturile. Insa distribuitorii au luat foc cand au aflat de intentia ANRE si se gandesc la cum sa atace in instanta. Nu este prea usor pentru ca aceasta reducere reprezinta, de fapt, o dreptate facuta consumatorilor. In 2015, distribuitorii, ENEL, CEZ, E.ON, Electrica, au beneficiat de tarife mai mari decat ar fi fost justificat. Cu 10-15% in plus, conform calculelor ANRE. De ce? Pentru 2015, cand au fost stabilite tarifele, distribuitorii au prezentat ANRE estimari de consum mai mici decat s-a inregistrat in realitate si o inflatie de circa 4%. In cele din urma, vanzarile de energie electrica au fost cu 5% mai mari fata de estimari, iar inflatia nici macar nu a fost inflatie, ci deflatie.

Impactul masurilor asupra consumatorilor. Daca reducerile tarifelor de distributie vor ramane la nivelul propus de ANRE, daca pentru certificate verzi, cota obligatorie va ramane la 12,15%, facturile vor fi mai mici cu pana la 5% in 2016. Cu aplicarea masurilor din noul Cod Fiscal, in principal reducerea TVA la 20%, impactul asupra facturilor va fi si mai mare, ajungand pana la o reducere de 8-9%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro