Sari direct la conținut

Râzi des, iartă lucrurile mărunte și alte 7 lecții de viață pe care părinții le pot învăța de la copiii lor

HotNews.ro
Râzi des, iartă lucrurile mărunte și alte 7 lecții de viață pe care părinții le pot învăța de la copiii lor
Asemeni copiilor, părinții ar trebui să căute mai des bucuria și umorul în lucruri simple FOTO: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com

Parentingul este perceput adesea ca fiind o stradă cu un singur sens. Părinții își învață copiii, îi ghidează, pentru a le valorifica întregul potențial. Dar și cei mici dispun de abilități extraordinare de a le „preda” părinților lecții de viață. Iar relația sănătoasă dintre părinte și copil depinde și de această comunicare.

Iată cele mai importante lecții de viață pe care părinții le pot învăța de la copiii lor.

1. Bucură-te de prezent!

Copiii au o abilitate naturală de a fi prezenți și de a se bucura deplin de momentul prezent. Asta indiferent de faptul că derulează activități de învățare, de joacă sau explorează pur și simplu lumea din jurul lor”, spun psihologii.

Copiii, prin natura lor, sunt plini de bucurie. Iar bucuria lor îi contaminează și pe cei din jur. Ei nu sunt copleșiți de greutatea poverilor și a presiunii din viața adulților. Trăiesc fără griji. Această abordare poate reaminti părinților cât de important este să iei viața așa cum vine și să savurezi fiecare moment.

2. Iubește necondiționat

Copiii își exprimă afecțiunea fără a pune condiții sau a avea așteptări. Această formă pură de iubire îi poate învăța pe părinți despre importanța acordării și primirii iubirii în mod deschis, fără prejudecăți.

Exemple de parenting condiționat sunt, de pildă: „Dacă înveţi bine, mergi la mare!”, „Dacă nu eşti cuminte, nu vine Moş Crăciun”, „Calmează-te ca să îţi dau jucăria înapoi”. În acest tip de educație, precizează Alfie Kohn, autorul cărții Parenting necondiționat. De la recompense și pedepse, până la iubire și înțelegere, contează comportamentul copilului și nu ceea ce simte el sau ce nevoie are.

Părinții, mai spune autorul, iau în considerare doar ceea ce este convenabil pentru ei înșiși și condiționează iubirea de ceea ce face copilul. Afecțiunea ar trebui oferită însă copilului pentru ceea ce este el. „Contează şi copilul din spatele unui comportament, nu numai comportamentul”, mai spune Alfie Kohn.

3. Acceptă-te așa cum ești

Orice copil care se uită în oglindă, zâmbește. Adulții se încruntă însă și se supără la fiecare pată apărută pe piele. Asta arată că cei mici știu să privească dincolo de aparențe. Și adulții ar trebui să învețe să se accepte așa cum sunt, în ciuda oricăror defecte și slăbiciuni. Aprecierea de sine este o lecție pe care părinții o pot învăța de la cei mici.

4. Fii curios față de lumea înconjurătoare

Pentru cei mici, lumea din jur este mereu interesantă și plină de surprize. Bucuria descoperirii lucrurilor noi este nemăsurată. Nu de puține ori, părinții sunt deranjați de multitudinea de întrebări pe care copiii le pun. Această enervare îi face pe copii să se teamă să mai pună întrebări, inhibându-le dorința de a cunoaște și de a explora lumea înconjurătoare.În timp, astfel de abordări au repercusiuni asupra dezvoltării normale a copilului, afectându-i stima de sine și încrederea în forțele proprii, amplificând teama de părinte.

Curiozitatea neobosită a celor mici poate fi o lecție pentru părinți de a redescoperi frumusețea fiecărei zile și de a-și întreține dorința de învățare permanentă.

5. Fii onest!

Copiii sunt adesea de o sinceritate dezarmantă. Exprimă ceea ce simt fără a pune niciun filtru. Onestitea lor poate reaminti părinților valoarea comunicării transparente și loiale care stă la baza constuirii unor relații solide. Copiii învață cel mai bine prin imitație, observând comportamentul adulților. Un părinte care este sincer cu copilul său îl încurajează și pe el să fie sincer, la rândul său.

O atmosferă de comunicare deschisă – chiar dacă părinții nu le pot spune celor mici totul – ajută copilul să se simtă în siguranță atunci când își exprimă gândurile și sentimentele. Încurajarea onestității din partea tuturor celor din familie poate aduce beneficii copiilor pe termen lung.

6. Continuă să perseverezi!

Copiii renunță arareori. Cât de perseverent este un bebeluș care încearcă să prindă jucăria preferată plasată prea sus pentru el? Renunță? Nu. Nu contează că jucăria este prea departe, copilul atrage atenția asupra sa prin strigăte stridente și, în cele din urmă, obține jucăria.

O astfel de perseverență este o lecție pe care adulții și-o pot reaminti. Nu trebuie scăpate din vedere niciodată obiectivele stabilite în viață. Dimpotrivă! Trebuie urmărite cu insistență până când sunt atinse.

7. Asumă-ți riscuri!

Copiii sunt sinonimi cu aventura. Sunt interesați să exploreze și să încerce lucruri noi. Curiozitatea le deschide mintea în fața noilor provocări. Consilierul parental Thomas Thompson recomandă părinților să-și încurajeze copiii să facă și lucruri la care nu se pricep, fără a-i feri de situațiile care ar putea duce la momente stânjenitoare.

Dacă un copil este încurajat să ocolească acele lucruri la care nu se pricepe, rezultatul ar putea fi o stimă de sine afectată și pesimism, atunci când nu-i iese. Consilierul recomandă părinților să-i încurajeze pe cei mici și în a face activități noi: „Uşor, ușor, el va învăţa să îşi asume riscuri rezonabile, să reuşească să facă lucrurile de care nu se credea capabil şi chiar să fie mai fericit şi mai optimist.”

Adulții ar trebui să învețe să accepte și ei cu îndrăzneală ceea ce viața le oferă. Pentru că, în lipsa riscurilor, adevăratul succes este de neconceput. 

8. Iartă repede lucrurile mărunte

Casey Fraser, mamă a patru copii, povestește pentru kcparents.com, că una dintre lecțiile învățate de la copiii ei a fost aceea de a ierta repede. Cei mici nu păstrează ranchiună, așa cum fac adulții. Iartă repede și trec la următoarea experiență de viață și la următoarea jucărie.

Există o multitudine de dimensiuni ale iertării și de feluri de a naviga prin experiențele de viață, însă, ar trebui să putem învăța să iertăm lucrurile mărunte care își pierd realmente însemnătatea într-o zi sau într-o săptămână. Una dintre modalitățile preferate de a le acorda credit celorlalți este, adaugă mama, cea în care își imaginează că un șofer care gonește pe șosea ca un nebun are o urgență medicală. Poate un copil bolnav cu care trebuie să ajungă la spital sau altceva care-l face să gonească cu mașina. „Prefer să cred acest lucru decât să mă supăr și să-l las să-mi strice toată ziua”, a explicat mama. 

9. Râzi mai des!

„Presupun că este o legendă urbană că micuții cu vârste între 4 și 6 ani râd de 300 de ori pe zi. Nu contează, într-adevăr. Ideea este că ei râd mai mult decât adulții. Și asta ar trebui să ne spună ceva”, scrie educatoarea Pamela Gerloff pentru HuffPost.com.

Copiii găsesc umorul în orice, de la glumele cu olița și până la a-și pune lenjeria pe cap. „Noi, adulții, găsim adesea râsul ca fiind deplasat. Sau simțim că nu ne-am câștigat pe deplin dreptul de a ne bucura într-o zi până când nu am bifat toate căsuțele privind munca și angajamentele noastre din acea zi. Numai după aceea considerăm că ne putem așeza în fotoliu și urmări un episod din serialul The Office.”

Însă, ar trebui să căutăm des bucuria și umorul. Să citim cărți amuzante, să facem scurte pauze în care să urmărim videoclipuri hazlii cu animale de companie, să ascultăm un post de radio distractiv sau un podcast în timp ce mergem cu mijloacele de transport, să trimitem mesaje cu glume amuzante sau meme prietenilor. 

Copiii vin pe această lume inocenți și facem tot posibilul să-i învățăm cum să aibă grijă de ei și de ceilalți. Cred că este întotdeauna înțelept să facem o pauză și să ne întoarcem la elementele de bază, la ceea ce de fapt contează în această viață. „Poartă-te cu ceilalți așa cum ai vrea să se poarte ei cu tine. Trage un pui de somn, mănâncă gustările pentru a ține în frâu glicemia și a nu face crize de furie”, conchide educatoarea. 

INTERVIURILE HotNews.ro