Re-discover Sighisoara…
Sa zicem ca maine s-ar incheia toate lucrarile la infrastructura, totul ar fi astupat la loc si n-ati mai fi nevoiti sa dati in gropi si santuri la tot pasul, sa va umpleti de noroaie cand ploua si sa inghititi tone de praf cand da caldura. Imaginati-va ca toate astea vor inceta de maine.
Apoi, in timp ce aveti acest frumos vis, deci facand abstractie de aceste lucrari, incercati sa va raspundeti la cateva intrebari: va place cum arata orasul? Va simtiti confortabil in cartierul in care locuiti? Va place aspectul blocurilor, caselor, gradinilor, parcurilor, zonelor industriale din Sighisoara?
Sunt toate acestea functionale, se integreaza in peisajul general, astfel incat toate la un loc sa se constituie intr-un ansamblu urban armonios si inchegat (dar nu inghesuit)? Ce functioneaza sau ce nu functioneaza in acest oras? Poate deveni vreodata Sighisoara “orasul ideal”? Cum?
Workshop pe probleme de urbanism
La aceste intrebari se va incerca identificarea de raspunsuri si solutii de catre studenti si absolventi ai unor facultati de arhitectura, urbanism, peisagistica sau arte, din Romania si din afara, impreuna cu locuitori ai Sighisoarei in cadrul unui workshop (atelier) organizat de catre Asociatia “Sighisoara Durabila”.
In perioada 17-19 septembrie se va desfasura prima parte a acestui workshop intitulat “gradOST”, o combinatie de cuvinte germano-slave (grad+ost+rad+radost = oras+est+munca+joc) care sunt cuvintele cheie ale acestui atelier.
In primele 2 zile oaspetii impreuna cu organizatorii workshopului, vor vizita cartiere ale orasului din zone rezidentiale, cartiere de blocuri, “ghetouri”, zone periurbane, zone industriale, malurile Tarnavei etc.
De asemenea, vor sta de vorba cu locuitorii din cartierele vizitate pe tema dezvoltarii armonioase a zonei respective din toate punctele de vedere, incepand cu cel estetic si pana la cele de ordin functional.
Intentia organizatorilor este de a afla si parerile oamenilor despre zona in care locuiesc, cei care ar trebui sa stie cel mai bine ce-si doresc, ideile lor privitoare la imbunatatirea conditiilor de locuit. Aceste pareri si idei vor fi coroborate cu cele ale participantilor din afara Sighisoarei, rezultand o viziune de dezvoltare urbanistica a orasului globala si integrata.
“Scopul atelierului este acela de a (re)descoperi Sighisoara si cartierele orasului cu studenti si tineri, viitori specialisti din afara Sighisoarei, alaturi de localnici de toate varstele si categoriile sociale, persoane care cunosc orasul de mult timp pentru ca locuiesc aici, respectiv nu il cunosc, cu toate ca locuiesc aici de ani buni de zile”, a aratat Hans Hedrich,
organizatorul atelierului, adaugand: “Calitatea vietii noastre depinde in masura covarsitoare si de calitatea mediului urban in care ne petrecem o mare parte din viata. De aceea, planificarii si dezvoltarii urbane ii revine un rol esential pentru asigurarea bunastarii fizice si psihice a locuitorilor unui oras.
Din pacate insa, dezvoltarea oraselor are loc, atat in Vestul cat si in Estul Europei, intr-un context deloc favorabil valorilor sus mentionate. Ba mai mult, dupa cum se poate vedea deseori, orasele si comunele cresc si se extind haotic, agresiv, din inertie, sub presiunea nevoilor cotidiene.
In schimb, lipsesc deseori (cu mici exceptii) profesionalismul, viziunea globala, participarea locuitorilor, protectia resurselor si a mediului… Si care-i situatia in Vestul Europei? Chiar o fi totul mai bine acolo in domeniul urbanisticii? Da! …Si nu! Atunci, ce e de facut? Trebuiesc cautate si aplicate practici urbanistice durabile, fezabile, creative si participative – spre
binele oraselor si mai ales, spre binele locuitorilor. Atelierul de creatie urbanistica gradOST::07 incearca sa faca un prim pas in acest sens la Sighisoara… Cu alte cuvinte, nu vrem sa reinventam “roata” dezvoltarii urbanistice, vrem sa invatam insa cum s-o “conducem” intr-o directie benefica omului…”
Viziune globala
Alaturi de Hans Hedrich contribuie la organizarea acestui atelier Leonie Rhode din Frankfurt, de profesie arhitect peisagist, care timp de un an va lucra impreuna cu membrii Asociatiei “Sighisoara Durabila” pentru analizarea potentialului peisagistic-urbanistic al Sighisoarei.
Apoi, pe baza propunerilor venite de la participantii la atelier, va face planuri si schite de amenajare a unor spatii publice.
Leoni se afla deja de 2 luni la Sighisoara, un oras incantator, spune ea, dar care sufera la multe capitole. De pilda, faptul ca aproape toata viata sociala, culturala si administrativa este concentrata in Centrul orasului, astfel ca celelalte cartiere ale orasului par izolate, desi geografic vorbind fac parte din acelasi areal urban.
De altfel si oamenii care locuiesc in cartierele din “afara” centrului orasului gandesc oarecum astfel: cand au de rezolvat o problema in centru sau cand ies la distractie, spun ca “ma duc pana in oras”, ca si cum nu ar avea constiinta ca apartin orasului prin faptul ca locuiesc intr-un cartier al acestuia.
Locuitorii Sighisoarei nu privesc orasul ca pe un intreg, iar acest lucru ar trebui sa se schimbe. Unul dintre motive este probabil si faptul ca orasul, desi destul de compact, unele cartiere sunt separate de restul prin felurite bariere, fie ele naturale sau antropice. Una dintre bariere, de pilda, este raul Tarnava Mare.
Prin intermediul acestui atelier se vor cauta solutii ca aceasta sa se transforme dintro bariera, intr-o punte de legatura prin amenajari de locuri pentru petrecerea timpului liber…
Continuitate
Workshopul din 17-19 septembrie va fi doar primul pas in atingerea scopului propus de catre Asociatia “Sighisoara Durabila”.
In primavara anului 2008 va continua lucrul cu transpunerea sugestiilor si ideilor stranse in timpul atelierului din acest an in actiuni si viziuni de dezvoltare urbanistica durabila pentru Sighisoara!
La final toate acestea vor fi supuse unor dezbateri, mai intai in cadrul atelierului, apoi unor dezbateri publice, urmand ca in final sa fie prezentate autoritatilor locale cu competente inrhitectura si urbanism.
Organizatorii workshop-ului spera ca autoritatile vor tine cont de aceste idei, mai ales ca ele au la baza doleantele contribuabililor, cei care platesc impozite si taxe, si vor sa se aleaga cu ceva de pe urma lor…
In aceeasi ordine de idei, si pentru a nu lasa atelierul fara nici un efect pana la reuniunea din primavara, Jurnalul Sighisoara Reporter va publica saptamanal cate un reportaj din cartierele Sighisoarei, despre aspectul lor estetic si functional, problemele cu care se confrunta locuitorii lor si cum cred acestia ca ar trebui sa arate zona in care traiesc.